Прокуратурата е против да има прокурор, който да разследва главния прокурор

15 декември 2020 15:43

Прокуратурата е против да има прокурор, който да разследва главния прокурор
© Novini.bg
376 3

Не е необходимо да има прокурор, който да разследва главния прокурор, според ръководството на прокуратурата. Това се посочва в становище на държавното обвинение, подписано от зам.-главния прокурор Даниела Машева, до председателя на правната комисия в парламента Анна Александрова. Писмото е публикувано на официалната страница на Народното събрание.

Становището е във връзка с проекта за промени в НПК и ЗСВ, въвеждащ фигурата на "прокурор по разследването на главния прокурор", внесен от Красимир Ципов от ГЕРБ и група народни представители. Според ръководството на прокуратурата такива промени в законите не са необходими, тъй като и сега не са налице пречки за разследването на главния прокурор.

Прокуратурата подкрепя твърдението си с решението на Конституционния съд от 23 юли 2020 г.,в което се казва, че главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство над останалите прокурори, освен в случаите, когато прокурорът извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор.

Зам. главният прокурор награди жена, помогнала за разкриването на измами в София

От прокуратурата допълват, че според Конституцията всеки прокурор е независим и при осъществяването на функциите си се подчинява само на закона. В становището се казва още, че ако НС реши да въведе фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор, то държавното обвинение ще организира дейността си в съответствие с промените.

Novini.bg
376 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
МУТРИ ВЪН

2021.03.01 | 21:45

3
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО ПРЕДЛАГА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ БНО. С.ТРИФОНОВ Е ЛЪЖЕЦ И БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС НАЙ -ГОЛЕМИТЕ МУТРИ А Б.БОРИСОВ Е КРАДЕЦ И ВЗИМА ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ САМ

2020.12.15 | 16:35

2
Аз искам да възтановят телефон 166, 160, 150 и телефона на доверието
Браво!

2020.12.15 | 16:13

1
Тия глупаци в Гешефтурата се закопават сами заради началника си! Заради неговите простотии ще ги изватят от съдебната власт, но явно това и заслужават. Овци и мишки сте, не независими магистрати! Затова, с по един каскет и в полицията да ви командват и официално още по тъпите от вас милиционери!

Добави коментар

Водещи новини