Ковачев: Трябва да се обясни какъв би бил ефектът от поставянето на ваксината

  • 08 декември 2020 09:01

  • 1282
  • 3
Ковачев: Трябва да се обясни какъв би бил ефектът от поставянето на ваксината
© Фейсбук/Андрей Ковачев

Все още я има инерцията и липсва единна европейска здравна политика, а Европейският съюз има само добавена стойност да координира страните членки. Това каза пред БНР евродепутатът Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега..

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

В предаването „Преди всички“ той изтъкна, че „не може да има компромис по отношение на сигурността и не трябва бързането да означава, че може да се пропусне някой етап от процеса на одобрение на ваксините“.

Относно съмненията и съпротивата срещу масовото ваксиниране в различни страни в Европа Ковачев отбеляза, че е необходима „абсолютно прозрачна информационна кампания по отношение на всяка от ваксините с точни научни данни“. По думите му конспиративните теории в социалните мрежи водят до това, че „притесненията са абсолютно легитимни, затова е нужно да има колкото се може по-пълна информационна кампания по отношение на ваксините“.

Специалисти трябва да обясняват за всяка отделна група какъв би бил ефектът от поставянето на ваксината, смята евродепутатът.

По темата за т.нар. имунизационни паспорти и пътуване срещу задължително поставена ваксина Ковачев коментира: „Това със сигурност не може да бъде европейска политика, защото Европейският съюз няма такива компетенции. Страните членки могат обаче да налагат ограничения.“

Репродуктивното число на COVID-19 е паднало

И сега ситуацията е такава, допълни Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега. и даде пример с липсата на единен формуляр за пътуванията в съюза.

Ковачев смята, че по модела на Кипър и на други места може да бъде въведена практиката ако имаш ваксина, да не важат определени ограничения – например валиден PCR тест или карантиниране за определен брой дни. „Но това са съвсем начални размисли върху възможните варианти.“

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1282 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.12.08 | 10:33

3
АНДРЕЙ КОВАЧЕВ ОТНОВО ГОВОРИ ГЛУПОСТИ.
Санитар

2020.12.08 | 09:28

2
Подарявам ти и мойта доза,белким ти стигне,бок.луци долни.Как има Ковид,а вие сте все още живи,нали е зараза?!
Розата

2020.12.08 | 09:25

1
Андрейчо,е.бете си майката.Чак след 5 години ще се разбере какви са последиците.Докторите го казват..Няма как да ни излъжете,НЕ !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини