Фандъкова: България и София се включват изключително активно в борбата с климатичните промени

  • 01 декември 2020 10:00

  • 1027
  • 6
© Novini.bg

"Зелената сделка" показва как да трансформираме начина си на живот и на работа така, че да живеем по-ефективно. Това каза председателят на Комисията по околната среда и водите в парламента Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва на онлайн конференция на тема "Политиката по климата и "Зелената сделка" - предизвикателства и възможности". Организатор на форума е Сдружение "Граждани за европейско развитие на България" в сътрудничество с Фондация "Конрад Аденауер" и Центъра за европейски изследвания "Вилфрид Мартенс".

Сделката превръща предизвикателствата пред климата и околната среда във възможности, помага за ограничаване на климатичните промени, контрол върху замърсяването. "Зелената сделка" предлага промяна във всички сфери на икономиката и справедлив преход за всички, добави Василева, която е модератор на дебата.

България и София се включват изключително активно по темата и политиките със справянето с климатичните промени, заяви в началото на изказването си столичният кмет и председател на Сдружение "Граждани за европейско развитие на България" Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Ние работим от години по тази тема. Темата за климата е изключително важна за всички общини, които са активна част в този диалог. Именно градовете имат водеща роля в реалните действия за климата, посочи Фандъкова.

Още през 2011 г. Столична община започна своята политика в областта на климата, като се присъединихме към европейската инициатива "Споразумение на кметовете" и поехме ангажимент да намалим емисиите си на парникови газове до 2020 г. с 22 %, спрямо нивата от 2007 г. Наскоро направен анализ по изпълнението на тази задача показа, че към 2018 г. е постигнато намаление на емисиите на парникови газове с 18,2 %. През 2015 г. надградихме политиките си с дейности за адаптация към негативните последици от имението на климата и в резултат изпълняваме стратегия и план за действие за адаптация към климатичните промени. През 2018 г. се присъединихме и към Глобалното споразумение на кметовете за климат и енергия и в момента сме в интензивна фаза на дългосрочно стратегическо планиране на интегрирана политика по климата, която да осигури изпълнение на целите не само до 2030 г., но и да отчита голямото предизвикателство за превръщане на Европа във въглеродно неутрална през 2050 г. Разработихме план за устойчива енергия и климат за периода 2021-2030 г., като целта ни за 2030 г. е намаляване на емисиите на парникови газове с минимум 40 %. Създадохме експертен съвет "Климат и енергия", в който освен експерти от Общината, участват представители на министерства, университети и агенции, поясни тя.

ГЕРБ организира онлайн конференция на тема "Политиката по климата и "Зелената сделка"-предизвикателства и възможности"

През 2009 г. мрежата на метрото беше 9,6 километра и пътуваха 70 000 души дневно. За 10 години изградихме 75% от съществуващата в момента мрежа с дължина 48 километра и вече има три линии. Предстои да пуснем още 4 километра в началото на следващата година и с тяхната реализация ще спестяваме по 90 000 тона вредни емисии годишно, отбеляза столичният кмет.

Модернизирахме основната част от парка на градския транспорт.  Продължаваме тази модернизация с проект за 82 електробуса, 30 тролейбуса и 25 трамвая. С тролейбусите и електробусите ще сме променили цялата електробусна мрежа на София, съобщи Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Изпълняваме и програма за подмяна на неефективни отоплителни уреди с екологични алтернативи. Още следващата година стартираме с подмяната. Вече има заявено желание от 5 500 домакинства на територията на Столична община, като общият капацитет, който можем да си позволим, е 20 000 домакинства, посочи Фандъкова.

Увеличаваме и броя на електромобилите, с които обслужваме парковете и градините, добави тя.

Българските общини са изключително активен участник в процеса. Голямата цел е превръщането на Европа във въглеродно неутрално зона, каза още столичният кмет и председател на Сдружение "Граждани за европейско развитие на България".

Последвайте канала на

Novini.bg
1027 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Hinkel

2020.12.01 | 18:28

6
Що рече??????

2020.12.01 | 12:32

5
Не очаквах откровени лъжи от Йорданка Фандъкова.
Novus ordo seclorum

2020.12.01 | 12:32

4
Тази куха лейка не знае ли че София е в България? А новини не гледа ли? Най мръсния въздух в света!

2020.12.01 | 12:32

3
ТОВА СА ЛЪЖИ И АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ
България и София....????!!!!

2020.12.01 | 12:13

2
Фъндъчка, ти да не създаде нова държава???!!!/
Българ

2020.12.01 | 11:30

1
С най-мръсния въздух в София ли??? :D

Добави коментар

Водещи новини