НФСБ иска със закон замяна на скъпите лекарства с евтини генерици

Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 и депутати от НФСБ внесоха законопроект, с който се дава възможността скъпите лекарства да могат да бъдат заменяни с по-евтини заместители (генерици) в условията на настъпилата здравна и икономическа криза. Това съобщиха от пресцентъра на НФСБ.

По искане на пациента магистър-фармацевтът да може да заменя предписан лекарствен продукт с друг, който е с най-ниска цена, със същото непатентно международно наименование предписаната лекарствена форма и количество, предвижда промяната в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, внесена от НФСБ. Пациентът трябва да информира за замяната личния си лекар.

Партията на Валери Симеонов скочи на всички, които дерат кожите на пациентите

Замяната не е допустима за лекарствени продукти със специфични критерии на предписване, определени със списък от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Замяната не се извършва и при отразено изрично от страна на лекуващия лекар указание на гърба на рецептата за това.

Замяната на скъпи лекарства с евтини генерици е мярка 452 от Програмата за управление на коалиционното правителство на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, но тя не е реализирана до този момент, подчертават народните представители от НФСБ.

Веселин Марешки: Няма криза с лекарствата. Не бива да се всява паника

Припомняме, че от партията на Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 още през пролетта, с първите мерки срещу кризата настояха за възможността скъпите лекарства да могат да се заменят с евтини генерици.

В държави с далеч по-висок стандарт – като Германия, например, 75 % от лекарствените средства, които се продават са по-евтини генерици. В ЕС всички държави, с изключение на Австрия, България и Малта, прилагат лечение с генерични лекарствени продукти. В други държави като Франция лекарите и фармацевтите, които предписват и отпускат генерици, получават бонуси от здравните каси.

В условията на пандемия и икономическа криза тази мярка е изключително необходима, особено за пенсионерите, хората в затруднено социално положение и хронично болните, категорични са от НФСБ. В момента българските граждани доплащат над 50 % от цената на лекарствените продукти.

Коментари

  1. 2020.11.30 | 17:23
    А бе ненормалник безроден, защо обикновеният българин ще бъде лекуван с генерици, а не с оригиналните лекарства? Ние втора ръка хора ли сме?!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет