Ето как България може да предприеме нови политики и да поправи случващото се

Вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник очерта основните цели на плана „Справедлива България“.

Той напомни, че едно от основните неща е образованието на човек.

По думите му всеки от нас трябва да учи след прекратяване на образованието си.

"Практиката показва, че всеки месец внедряваме една или две нови електронни услуги, но ако не решим принципно въпроса как гражданинът освен с документа си за самоличност, по електронен път представя себе си пред администрацията, няма да можем да разгърнем потенциала на електронното управление", каза Дончев.

Сред акцентите в социалната сфера вицепремиерът открои това как се справяме със застаряването на населението, необходимостта да се мисли за икономика, в която все повече възрастни хора се ангажират и ученето през целия живот, като това трябва да стане работеща политика.

По темата за здравеопазването Дончев каза, че е редно да се говори не само за нови инвестиции и реформи, като изтъкна, че в стълба има приоритети, свързани с психиатричната помощ, създаването на система за бърза реакция при инсулти.

Томислав Дончев отговори дали държавата се справя с COVID-19

Културата също е застъпена в плана, изтъкна вицепремиерът и допълни, че освен финансиране и дигитализация на съдържанието, е предвидена реформа на Фонд "Култура", където финансирането ще се отпуска в по-големи мащаби, на конкурентен принцип, включително и за нови цели, ще има и експорт на културна продукция и достъп до повече европейско културно съдържание в България.

Участие взе и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя поясни как се финансират реформите, залегнати в плана.

Най-голямо перо ще отиде за социалните услуги. 

Сачева напомни, че дигитализацията е изключително важна в сферата на социалните услуги. Почти две трети от хората у нас не притежават основни дигитални умения, по такива умения сме на едно от най-ниските равнища в ЕС, информира тя.

"Важно е да отбележим, че България цели да се придвижим напред и дигитализацията, че остава един от клюЧовите приоритети", каза министър Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е.

Темата коментира и министъурът на правосъдието Десислава Ахладова. Тя коментира реформата в съдебната система и дигитализацията.

Зам.-министърът на образованието Жени Начева, че COVID- кризата е показала, че не може да се разглеждат болничната, доболничната и лекарствената политика отделно. Според нея в основата на всичко е човешкият ресурс и сегашната ситуация е показала точно това и затова ще се работи активно по отношение дефицита на кадри.

Бившият социален министър Иван Нейков заяви, че много неща се знаят, но винаги се заобикалят.

„В момента се решават отделни проблеми с отделни услуги“, каза Нейков.

Педставляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев заяви, че всичко случващо се в държавата се отразява на съдебната власт. 

Според Петър Ганев от ИПИ трябва да се фокусираме върху кадрите в социалната сфера. Той даде пример с габровския университет, в който се обучават кадри в социалната сфера, но успехите му в тази насока са нулеви.

 

Коментари

 1. 2020.11.27 | 11:54
  Ето ти статистиката в България от НСИ (Национален статистически институт) 2015-2020 __ : nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_W1-46_2015_2020_W46_bul.png ____________Това включва всичко - катастрофи, убийства и т.н. Ето и сравнителна таблица за Европейсти съюз (от 2016-2019 сравнено с 2020 - от Март до Юни само): ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/11438257/3-19102020-BP-EN.pdf/cc763e0b-38c3-f99f-1f9c-81fa5f3d3850
  1. 2020.11.27 | 13:23
   Хора, вижте статистиката, откакто има Ковид в България и Европа има много повече починали.
 2. 2020.11.27 | 12:56
  като за начало трябва да изтрепем гробарите, бсп-рите и дпс-арите. да започнем на чисто.
 3. 2020.11.27 | 11:21
  Министри трябва да стават такива дето НЕ са корумпирани и СА учили за това което работят. А не разни милиционери, комсомолци, фатмаци и подобни.. Освен това трябва да могат да мислят, но за държавата не само за усвояване на пари.
  1. 2020.11.27 | 12:39
   ПОЖАРНИКАР С КЮЛЧЕТА С ПАЧКИ ЕВРО ТРЯБВА ДА Е В ЗАТВОРА А НЕ МИНИСТЪР
 4. 2020.11.27 | 12:31
  Първата стъпка към поправяне на случващото се е да се кошари цялата престъпна шайка на банкянската свинчуга, вкл. и томи "набиват ми го с 200, щот нямам акъл" дончев. Народен съд, ефективна присъда, незабавно изпълнение. Чак след това може да се мисли за следващи стъпки.
 5. 2020.11.27 | 12:16
  КАТО ПРАВИ ВОДНА КРИЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО ?????????
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет