От Закона за личната помощ отпадат думите "хора с увреждания" и се заменят с "ползватели", реши парламентът

  • 20 ноември 2020 15:13

  • 1035
  • 1
От Закона за личната помощ отпадат думите "хора с увреждания" и се заменят с "ползватели", реши парламентът
© Булфото (архив)

От закона за личната помощ отпадат думите "хора с увреждания" и се заменят с "ползватели".

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за личната помощ. Добавя се, че законът действа само на територията на Република България.

Промените определят конкретен кръг правоимащи за достъп до личната помощ, съобразно реалната нужда от насочване към асистентската грижа, финансирана с публичен ресурс, към най-нуждаещите се и уязвими лица, без да се допуска обхватът да се свежда до всички хора с увреждания в страната от догодина. Запазва се действащият до 31 декември т. г. обхват.

Ползвател е човек с трайно увреждане с установени вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност с определена чужда помощ; дете с 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност без определена чужда помощ, записаха депутатите.

Когато ползвател на лична помощ е малолетен или поставено под пълно запрещение лице, той се представлява от законния му представител, а когато е непълнолетен или поставено под ограничено запрещение лице, се иска съгласието на неговия родител/осиновите/, настойник или попечител.

Запазват се границите на действащите четири степени на зависимост и максималният брой часове на право на лична помощ до 168. Броят на часовете се определя в направлението по Закона за хората с увреждания, съгласно индивидуална оценка на потребностите от подкрепа, въз основа на четири степени на зависимост от интензивна подкрепа от друго лице за реализиране на различни дейности.

Промените в Закона за хората с увреждания влизат в парламента

Така при първа степен на зависимост правото на лична помощ е до 15 часа месечно, при втора - до 42 часа месечно, при трета - до 84 часа, и при четвърта степен на зависимост - до 168 часа месечно.

Оптимизира се контролната дейност чрез регламентация за преустановяване получаването на механизма при установени нарушения и неправомерни действия.

С промените се гарантира финансово обезпечаване на общините за постигане на устойчивост и по-добро качество на предоставяната лична помощ, посредством предоставяне на средства за администриране на личната помощ на съответната община, съгласно предоставяния месечен брой часове на ползвателите на нейна територия.

Последвайте канала на

Novini.bg
1035 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
...ползватели...

2020.11.20 | 16:37

1
Пълна тъпня! Мислят си, че с промяната на един израз с друг ще постигнат - какво? Между другото - всички сме ползватели - кой на ток, кой на вода, кой - на разни други благини... Пожелавам на депутатите ОБГРИЖВАНЕ...

Добави коментар

Водещи новини