Тристранката не постигна единодушие за минималната работна заплата

  • 19 ноември 2020 13:14

  • 3305
  • 22
Тристранката не постигна единодушие за минималната работна заплата
© Министерски съвет

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проведе онлайн заседание, свикано от заместник министър-председателя по икономическата идемографската политика и министър на туризма Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и, съобщиха от Министерски съвет. 

В точка първа от дневния ред на заседанието на НСТС правителството и социалните партньори обсъдиха проекта на Постановление на Министерския съвет за определяне на минималната работна заплата за страната.

С проекта на Постановление на Министерския съвет се предлага минималната работна заплата за страната от 1 януари 2021 г. да стане 650 лв., което е в изпълнение на Управленската програма на правителството (2017-2021 г.)

Предложеният размер на минималната работна заплата е определен от актуализираната Средносрочна бюджетна прогноза за периода 2020-2022 г., приета с Решение на Министерския съвет от декември 2019 г.

Предвижда се увеличението на минималната работна заплата да допринесе за:
- намаляване на подоходното неравенство;
- повишаване на покупателната способност и потреблението на най-нискодоходната част от заетите и намаляване на риска от бедност;

Сачева обяви какво увеличение на минималната заплата ще предложи за 2021 г.

повишаване на мотивацията на най-нискодоходната част от работната сила за търсене на работа;
- реализиране и задържане на българския трудов пазар;
- повишаване на жизненото равнище и намаляване на риска от бедност сред работещите;

Нарастването на минималната работна заплата е част от процеса на конвергенция на доходите.

Властта предвижда нова помощ за бизнеси, спрени от работа заради COVID-19

НСТС не постигна единодушна подкрепа по проекта на Постановление. Синдикалните организации подкрепят предложението, а работодателските организации не подкрепят увеличението на минималната работна заплата. 

В точка втора от дневния ред на заседанието на НСТС правителството и социалните партньори обсъдиха проекта на Постановление на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работници и служители, осигурени в икономически дейности, за които са наложени от държавен орган временни ограничения за осъществяването им в периода на обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка.

Целта е да се предостави приоритетно навременна подкрепа за запазване заетостта на работниците и служителите в предприятия, преустановили стопанската си дейност в резултат на пандемията.

Предвижда се за изплащане на компенсациите да кандидатстват работници и служители в неплатен отпуск във връзка с наложени от държавата ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети, като лицата имат право на компенсация за не повече от 60 дни.

При продължителност на работния ден от 8 часа компенсацията е в размер на 24 лева на ден за периода на неплатения отпуск на осигуреното лице, като в случаите на непълно работно време размерът на компенсацията се определя пропорционално.

Предвижда се работниците и служителите да предоставят на работодателя си писмена декларация по образец, в която посочват периода за ползване на неплатен отпуск и банкова сметка, по която да се изплащат компенсациите. Заявления се подават в дирекция “Бюро по труда”, като комисия разглежда постъпилите документи в срок от 10 работни дни. Агенцията по заетостта публикува на интернет страницата си информация относно работодателите и броя на техните работници и служители, които са одобрени за изплащане на компенсациите, в срок от 2 работни дни.

КНСБ иска 800 лв. минимална заплата и средна 1700 лв.

Сумите за компенсациите ще се изплащат до 5 работни дни след одобрението на подаденото заявление и са допустими за периода от 29.10.2020 г. до 31.12.2020 г.

Очакваният брой лица, които ще получат компенсации при условията и реда на Постановлението, е над 32 500.

Необходимите финансови средства за изплащане на компенсациите по Постановлението ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ чрез финансовия механизъм REACT-EU, като определеният бюджет е в размер на 50 млн. лв. НСТС не постигна единодушна подкрепа по проекта на Постановление.

Социалните партньори подкрепят предложената мярка с изключение на КНСБ.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3305 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
Боколандец

2020.11.19 | 17:57

22
Минималните заплати ги правете веднага мининум 650 лв., а работодателите - тия гнусни гниди дето осигуряват на минимална заплата и крият данъци, способстват за развитието на сивата икономика и бедността в България! Въобще не им цепете басма на тия изроди - работодателите, искат да им се работи за без пари, мръсници! Щом сме в Европа и щом всички цени, данъци, такси са европейски, тогава и заплатите да бъдат такива!!! Половината българи са зад граница, не вдигнете ли проклетите заплати, тая държава няма да съществува повече след 200 години.
Седесаро-мутренската власт

2020.11.19 | 17:39

21
използва безпомощността на лекарите да разгадаят корона-вируса за да вкарат в паника и създаде психоза у народа да си трае и да не протестира, та тиквите да завършат мандата и да манипулират и следващите избори.
Седесаро-мафиотски далавери

2020.11.19 | 17:35

20
От всякъде в прогнилата ни седесарска кочина взеха да ни предлагат ПСР-тестове, на добри цени, разбира се, даже бързи тестове, с достоверност 30 до 60%. "PCR теста не ни дава клинично решение и не е сертификат за добро здраве, само трупаме бройки" казва джи-пито Д-р Еленски.
Седесарски мръсотии

2020.11.19 | 17:28

19
Министерска заповед отмени плановия прием на болни с ковид в няколко столични болници. „В София има 75 болници, от които в 13 се лекуват К19 болни", казва социологът Цветозар Томов и показа седесарската заповед, спешно свалена от сайта на Мин. съвет.
Спасяваме се с дарения заради синия грабеж

2020.11.19 | 17:24

18
Общинският кризисен щаб в Свищов събира дарения от нови възглавници, одеяла, чаршафи и отоплителни уреди - тип духалки, за да разшири и подобри условията в К19 отделението на болницата, и това при 5 милиарда бюджет за здравеопазване за 2020-та и еврокредит 3 милиарда за борба с ковид. Който може, нека да помогне.
Ето как синята мафия се бори с ковид

2020.11.19 | 17:20

17
Нагъчкани по 4-ма в тесни стаи болни с ковид без WC в клиника, се облекчават в съдове, при 5,5 млрд.лв. бюджет за здраве през 2020, прието о седесаро-ку.рвенския парламент.
софия

2020.11.19 | 17:18

16
ТВОЙТА МАЙКА ТИКВЕНСКА
Седесаро-мутренска мафия

2020.11.19 | 17:18

15
28 празни ковид-легла във ВМА, пази си ги мутренският генерал Мутафчийски по данни на НЗОК.
Седесарски бандити,

2020.11.19 | 17:14

14
къде отидоха милионите от бюджета и евро-фондовете за здравеопазване, защо се скри седсарската кобила МебнТа Стоянова?
Сините говеда - в обора Белене

2020.11.19 | 17:11

13
Седесарската власт откри нова болница за ковид в Пловдив, двама, в 2 поредни дни, починаха изоставени на стълбите.

Добави коментар

Водещи новини