КНСБ иска единна мярка за запазване на заетостта и доходите за 2021 година

  • 18 ноември 2020 12:23

  • 493
  • 1
© Булфото (архив)

КНСБ ще настоява за единна мярка за запазване на заетостта и доходите за 2021 година, което ще направи подкрепата по-достъпна. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на онлайн пресконференция на синдиката.

Той смята, че трябва да се даде правната дефиниция на това какво е временна или техническа безработица, в каквато ще изпадат все повече предприятия, заради независещи от тях причини, при които се стига до срив и спад на продажбите.

КНСБ предлага допълване на загубения доход - ако предприятието работи 80 или 60 процента от своя капацитет, останалото до 100-те процента доход на работника да се доплаща от държавата през единна мярка за всички. По думите на Димитров това се прави отдавна в Германия. Спрените предприятия трябва да бъдат компенсирани с 80 процента от брутния доход на хората от началото на периода, в който са затворени.

"Мерките за подкрепа трябва да се консолидират и да се ориентират целево. Ако трябват допълнителни средства в бюджет 2021, то те трябва да бъдат намерени с актуализация на бюджета в началото на годината", заяви президентът на КНСБ. По думите му това, че министър Ананиев е определил един бюджет с приличен, в кавички, дефицит, не значи, че този дефицит е свещена крава. Пламен Димитров припомни, че Германия прави между 8 и 10 процента пакети към бизнеса и домакинствата от бюджета на страната. 10 милиарда лева към края на септември там са ориентирани за простички схеми за подкрепа.

В Германия, ако фирмите има 20 и повече спад, 75 процента от съответния оборот, от съответния месец за предходната година се компенсира от държавата на фирмата директно, посочи лидерът на КНСБ и посочи, че това може да бъде направено и тук.

Обявиха колко пари ни трябват на месец за нормален живот в България

От КНСБ ще продължават да настояват за увеличаване на минималното обезщетение за безработица - да стане 17 лева, както и да се запази минималният срок на получаване на 7 месеца. Към настоящия момент то се изплаща за 7 месеца, а не за четири, както беше преди мерките, но за 2021 година няма продължаване.

КНСБ предлага още да се отмени нормата, според която при повторно изпадане в безработица в рамките на 36 месеца след предходно реализирано право се получава минимално обезщетение за 4 месеца. Обезщетението в тези случай трябва да се изчислява по общия ред, като единственото условие би трябвало да е общото изискване - 12 месеца осигуряване през последните 18 преди настъпване на риск.

КНСБ предлага за гледане на възрастен над 18 години да имаме право на до 20 дни платен отпуск, а не както е в момента до 10 на година.

От синдиката очакват да бъдат чути от депутатите и от правителството."Не сме спирали разговорите с властта и бизнеса, но ако има ключови въпроси, по които не постигнем съгласие, няма как да има търпение , защото хората са изнервени, пандемията нанесе натиск върху психологическата устойчивост на нацията", заяви Пламен Димитров в отговор на въпрос. Той обаче уточни, че КНСБ няма да участва в никакви политически сценарии и спектакли, а ще се бори за подкрепа на хората и на бизнеса.

Последвайте канала на

Novini.bg
493 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.11.18 | 16:20

1
А що е ТО "кнсб"?!?!?!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини