КНСБ с позиция за втория стълб на пенсионното осигуряване

  • 10 ноември 2020 15:36

  • 1129
  • 2
КНСБ с позиция за втория стълб на пенсионното осигуряване
© gettyimages

Според КНСБ публикуваният законопроект за промени на Кодекса за социално осигуряване, свързан с фазата за изплащане на вторите пенсии, почти не се различава от изработения такъв през 2019 г. Ето защо оценката за неговите положителни и отрицателни постановки, потвърдена с решение на ръководния орган на синдиката (октомври 2019 г.), остава валидна, заявяват от КНСБ в становище по темата.

Редът за сътрудничество и консултации с национално представителните социални партньори при решаването на такива важни въпроси за правата на работещите е законово определен и КНСБ държи той да се следва стриктно, заявяват от синдиката.

Пламен Димитров: Работещ в затворен бизнес трябва да взема 80% от брутната си заплата

Като положително решение в проекта КНСБ възприема гаранцията, че ако в партидите на осигурените , натрупаният капитал по някакви причини (лош капиталов пазар, кризи и пр.) е по-малко от сумата на брутните вноски, постъпили чрез НАП, то пенсионното дружество за своя сметка ще допълни сумата до нивото на сумата от брутните вноски, постъпили на името на всеки осигурен. Това е постановка по искане и предложение от КНСБ, което намира отражение и в този проект, допълват от синдиката.

Положителен е и стремежът да се предлага пожизнена пенсия (макар и не доведен до край), какъвто е и замисълът на създаване на втория пенсионен стълб, се посочва в позицията. КНСБ одобрява и създаването на специализиран Фонд за изплащане на пожизнени пенсии, като инструмент за гарантиране изплащането на пожизнена пенсия от втория стълб до живот, каквато и да е възрастта на доживяване на хората. Задължението управляващите дружества, освен Фонд за изплащането, да формират и резерв за гаранция на изплащането на пожизнени пенсии също се оценява като положително от синдиката.

Синдикатът одобрява и ангажиментът пожизнените пенсии да се актуализират в зависимост от реализираната доходност от инвестирането на средствата на Фонда за изплащане на пожизнените пенсии. Актуализацията ще се прави поне веднъж годишно, припомнят от КНСБ.

КНСБ одобрява и въвеждането (примерът на солидарната система) на преизчисляване на допълнителната пожизнена пенсия в случаите, когато лицата след получаването на тази допълнителна пенсия продължат да осъществяват трудова дейност и да се осигуряват. Като незадоволителна постановка на проектозакона КНСБ определя запазването на разрива между момента на придобиване права по първия и по втория стълб - законопроектът запазва обвързката на правото от втория стълб единствено с навършването на възраст. "Но правото на пенсия от първия стълб е свързано и с възраст, и със стаж. Нонсенс е да не си придобил основната си пенсия, а да получаваш допълнителна (тя какво всъщност допълва)", заявяват от КНСБ.

Според синдиката още по-задълбочено става разминаването между правата от двата стълба с въвеждането на възможност да се получава допълнителната пенсия една година преди навършване на възрастта за пенсиониране при условие, че натрупаните в партидата средства ще позволят отпускане на допълнителна пенсия не по-ниска от минималната пенсия за стаж и възраст в солидарния стълб. Логиката е странна, допълват от синдиката. За КНСБ вторият стълб следва да предлага във всички случаи пожизнена допълнителна пенсия, като в малко - ясно и категорично определени и обосновани изключения, може да се предлага еднократно изплащане на средствата.

КНСБ продължава да счита, че задължителното осигуряване предполага идентични условия за всички осигурени на входа и на изхода на втория пенсионен стълб, допълват от синдиката. Остават резервите на синдиката по отношение множеството продукти, които да се избират от осигурените - различни видове разсрочени плащания, пожизнена пенсия с права на наследниците (по принцип пожизнените пенсии от капиталов тип не предполагат наследственост, а този риск се носи от солидарната пенсионна система). Няма здрава логика и в обвързването на правото на еднократно изтегляне на натрупаните средства, обвързано с размера на минималната пенсия в първия стълб, допълват от КНСБ.

В публикувания законопроект се предлага стъпаловидно нарастване на срока за прехвърляне на партидите преди навършване на възрастта за пенсиониране - като от 2022 г. до края на 2025 г. да бъде 1 г. и да стигне до 5 години преди тази възраст в 2038 г, припомнят от синдикалната организация. В становището се отбелязва, че се предполага , че в това време хората ще придобият повече заинтересованост и познания за правата си във втория стълб, за да направят информиран избор дали да се лишават от права във втория стълб и да ползват такива само в първия.

Pensions Europe с коментар за втория пенсионен стълб у нас

"Към момента има известна логика за такава промяна, доколкото законопроектът съхранява разкъсването на връзката на правата от двата стълба. Вярното решение според КНСБ е тази връзка да се възстанови и правото на избор на лицата да е към момента на придобиване на правото на пенсия за осигурителен стаж и възраст в солидарната система", се посочва в становището на синдиката.

КНСБ настоява социалните партньори да получат по съответния ред възможност да изразят становища и да направят свои предложения преди този проект да поеме към Народното събрание и очаква това да стане в най-скоро време.

Мая Йорданова
1129 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Пенсионер

2020.12.11 | 14:44

2
ПСЕВДОПАТРИОТИТЕ, ОСОБЕНО ХОРАТА НА ДЖУДЖЕТО СИМЕОНОВ ЗАБЪРКАХА ОГРОМЕН ДИСБАЛАНС В ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА НА РБ, КАТО НАРУШИХА ВСИЧКИ ПРАВИЛА И ЗАКОНИ С ПОПУЛИСТКИТЕ СИ УВЕЛИЧЕНИЯ НА ПЕНСИИТЕ!!! НЯМА ДА ИМА ПАТРЕОТИ В НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ СЛЕД 2021г. КОЛКОТО И ДА СЕ ПЪНЕТЕ, ЗАЩОТО ПЕНСИОНЕРИТЕ НЕ СА ГЛУПАЦИ, А ТОВА СА ВАШИТЕ БАЩИ, МАЙКИ, БРАТЯ И СЕСТРИ!!!
Българин

2020.12.11 | 14:38

1
ВСИЧКИ ПРОЯВИ НА ТИКВЕНИЯ ВИНЕТУ СА ПОПУЛИЗЪМ И БОРБА ЗА ОСТАВАНЕ НА ВЛАСТ, ЗА ДА НЕ ПОЕМЕ КЪМ УЛ.”Майор Векилски” и после КЪМ ЦСЗ!!! НО С П А С Е Н И Е. Н Е Д Е Б Н Е. О Т Н И К Ъ ДЕ

Добави коментар

Водещи новини