Парламентът прие на първо четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

  • 18 ноември 2020 10:40

  • 521
  • 0
Парламентът прие на първо четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс
© Булфото (архив)

Парламентът прие на първо четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс/ДОПК/, без дебат в пленарна зала.

В доклада на Комисията по бюджет и финанси се изтъква, че с проекта се създава възможност за използването на електронни документи във вида, в който те са създадени, като отпада необходимостта от разпечатването им на хартия. Във връзка с оптимизиране на процеса по връчване на документи, издадени от органите на НАП, се предоставя възможност документите да бъдат връчвани по електронен път не само от орган по приходите, но и от друг служител на НАП.

Предлага се промяна в последователността на погасяване на предявените за събиране в НАП публични вземания до започване на принудителното им събиране.

Промените в Закона за хората с увреждания влизат в парламента

Предвидени са промени, с които се регламентира изпълнението върху имущество, предмет на наложени мерки за обезпечаване на иск с правно основание, се посочва в доклада.

С проекта се предлагат две допълнителни хипотези, при които се изключва прилагането на 10-годишния абсолютен давностен срок, след изтичането на който се счита, че публичното вземане е погасено. Със законопроекта се предлага актуализиране на размера на санкциите за неоказване на съдействие на орган по приходите или възпрепятстване упражняването на правомощията му, е записано в доклада на ресорната комисия.

Последвайте канала на

Novini.bg
521 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини