Зоран Заев към Борисов: Благодаря ти, скъпи приятелю!

  • 10 ноември 2020 15:17

  • 11899
  • 5
Зоран Заев към Борисов: Благодаря ти, скъпи приятелю!
© Novini.bg

На днешната среща имахме възможността да обсъдим ключовите стратегически насоки за региона и визията за екшън план за общ регионален пазар и зелен дневен ред за Западните Балкани. Подписването на двете декларации ще засили икономическия растеж и развитието на региона на Западните Балкани, а също така ще обърне вниманието към някои от свързаните с това проблеми на околната среда и здравеопазването, като ще предложи и голям потенциал за разкриване на нови работни места. Това каза министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев.

,,Искам да благодаря на скъпия ми приятел Бойко за домакинството на Срещата на върха на Берлинския процес и да благодаря на канцлера Меркел, че инициира този толкова важен за региона процес. Тази година за първи път имаме съвместно председателство на Берлинския процес от страна от региона – Република Северна Македония и държава-член на Европейския съюз, каквато е България. За мен, а вярвам, че е така и за всички нас, това е доказателство, че регионът осъществява по-силна връзка в процеса. В същото време това е отлична платформа за бъдещето развитие на отношенията ни. Тази среща се случва в безпрецедентните времена на пандемия и всички се борим с огромното предизвикателство да защитим гражданите си и да предотвратим тежките икономически последствия. При тези обстоятелства съвместното ни председателство на Берлинския процес през последните няколко месеца работеше за прилагане на многобройни дейности и за поддържането на сътрудничеството в много области, както и да постигне видими и осезаеми резултати'', допълни той.

Ангела Меркел към Борисов и Заев: Трябва да постигнете съгласие

Водещият принцип на Берлинския процес е да потвърди продължителността на започнатите инициативи в рамката на процеса и да се фокусира върху резултатите от забележимите позитивните ефекти в региона. Използвахме политическата платформа на Берлинския процес за следващ тласък в развитието като регионалното споразумение за пътуване с лични карти, удължаването на зелените коридори на Западните Балкани до европейските страни и коридори, както и сътрудничеството в регионалния отговор на пандемията, сподели още Заев.

В присъствието на Борисов лидерите на Западните Балкани подписаха две декларации

Европейският съюз дебело подчерта ангажираността си към Западните Балкани, като обяви девет милиарда евро за страните от региона. Това трябва да покачи инвестициите до 20 милиарда евро. Този пакет ще осигури огромна финансова подкрепа за процесите на реформи и за икономическата трансформация на региона. Въвеждането на зелената програма за Западните Балкани ще внесе допълнителен наратив за икономическото развитие и ще помогне за интегрирането на региона в ключовите политики на ЕС. Всички се обединихме около позицията, че трябва да активизираме усилията си за постигане на допълнителен реален напредък в процеса на реформи, както и за подобряване на регионалното икономическо сътрудничество и за поставяне на основите за устойчив растеж. Само интегрираният и свързан регион може да се придвижва стабилно към ЕС. Навлязохме в нова фаза на нашето сътрудничество, което се доказва от визията на плана за действие за общ регионален пазар и зеления дневен ред, допълни той.

Последвайте канала на

Novini.bg
11899 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Българин

2020.11.10 | 16:57

4
България трябва даси търси историята на всяка цена . Когато България е била държава Европа са биле племена . Направете си сметка Америка е със 300 годишна история а България почити 1.400 години

2020.11.10 | 17:10

5
Смятай колко сме бавни щом други стават държава, побеждават в световна война, стават световна супер сила, стават най- мощната икономика в света докато ние за 5 пъти по- дълго време още не сме на никъде.

2020.11.10 | 16:50

3
КАТО СЕ ОБИЧАТ ДА СЕ ВЗЕМАТ

2020.11.10 | 16:42

2
Зайо Байо и Тиквата. Звучи малко като детска приказка.
Евро отпадък

2020.11.10 | 16:20

1
Никакви приятели не сме ви ние. Мръсни комунистически Коминтерни СВИНЕ . Ограб.ихте ни историята а сега искате да влезете в ЕВРЕЙСКИЯ СЪЮЗ през задната врата. Няма да ви мине номера. Ще свалим тиквата с шутове от НС и няма да допуснем поредното преда.телство от този комунистчески зад.ник който слуша за всичко ЧИФУТКАТА МЕРКЕЛ

Добави коментар

Водещи новини