В присъствието на Борисов лидерите на Западните Балкани подписаха две декларации

  • 10 ноември 2020 14:07

  • 5438
  • 34
© Правителствена пресслужба

В присъствието на министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в рамките на срещата на върха по Берлинския процес лидерите нa страните от Западните Балкани в онлайн връзка подписаха Декларация относно Общия регионален пазар и Декларация относно Зеления дневен ред. Двата документа са сериозен успех за съвместното домакинство на България и на Република Северна Македония на Берлинския процес, тъй като те обединяват усилията на Западните Балкани за още по-тясното им приобщаване към нормите и стандартите на Европейския съюз.

Привеждането на региона на Западните Балкани в съответствие с правилата на Единния пазар на ЕС и ангажирането му във всеобхватно регионално сътрудничество е съществен напредък в по-нататъшната интеграция в ЕС. Общият регионален пазар има за цел да свърже икономиките на Западните Балкани чрез свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали. Декларацията насърчава също създаването на регионални цифрови, индустриални, инвестиционни и иновационни връзки. По-доброто свързване на икономиките на Западните Балкани в региона и с ЕС също така изисква силен ангажимент от тези страни за провеждане на реформи, задълбочаване на регионалната икономическа интеграция и развитие на Общия регионален пазар на основата на достиженията на правото на ЕС, за да направят региона по-привлекателна инвестиционна зона. Не на последно място по-дълбоката икономическа интеграция на региона е от полза и за възстановяването му от кризата с COVID-19.

Борисов: Потвърждаваме категоричната ни ангажираност за развитието на Западните Балкани

Новата визия за регионалното икономическо пространство е в пълно съответствие с наскоро представения от Европейската комисия Икономически и инвестиционен план за Западните Балкани. Той е важен не само по отношение на финансовата подкрепа за региона, но и във връзка с включването на непосредственото съседство на ЕС в същия процес на възстановяване, през който трябва да преминат всички държави от ЕС.

Декларацията относно Зеления дневен ред за Западните Балкани е в пълен синхрон с водещите усилия на ЕС в борбата с изменението на климата, защитата на околната среда и отключването на икономическия потенциал на зелената, нисковъглеродна и кръгова икономика в региона. Чрез документа страните от Западните Балкани демонстрират своята готовност и ангажираност към постигането на целите на Европейската зелена сделка, чрез значителен принос за
амбициозния Зелен дневен ред за региона. Западните Балкани се ангажират да прилагат действия в пет ключови области: климат, енергетика, мобилност; кръгова икономика; почистване на въздуха, водата и почвата; устойчиво земеделие и производство на храни; биоразнообразие. Това ще даде възможност страните от региона да бъдат активни участници, допринасящи в развитието на политиките на ЕС, а не само в тяхното изпълнение.

Последвайте канала на

Novini.bg
5438 34

Свързани новини

Коментари 34

Добави коментар
РадЮф РадЮв

2020.11.10 | 19:33

34
Този Бойко връх висок е! Страх ви е от него – знам! Трябва да го сборим ние – че ще станем пак за срам! Без униние другари, вий напреде – аз отзад. Дайте да се понапънем да измислим компромат. Как допуснахме, другари, да ни лепнат този срам? Сто години комунизъм, а накрая –К-Р голям!
Ева Пешева

2020.11.10 | 19:32

33
Мъж от всякъде и политик какъвто не сме имали от времето на Цар Борис 3!!Бог да го благослови със здраве и късмет по нелекият му път на Премиер на България.!!!
А

2020.11.10 | 19:32

32
Колкото за Бойко,какво повече да кажем освен че имаме златен човек на този важен пост,какъвто не е имало отпреди 100 години,от Стамболов насам!
АЗ

2020.11.10 | 19:31

31
Борисов, в действие- срещу всички негодници. Това го прави още по симпатичен и безалтернативен в съзнанието в съзнанието на трезвите българи. Които за радост, са преобладаващото мнозинство по нашите земи. Де що има криминали, престъпни босове в изгнание, подсъдими олигарси, изхвърлени от голямата игра политици-конформисти, изхвърлени от големия бизнес и големите телевизии шоумени със залязващ рейтинг, мъже под чехъл и генералски мундири, провинциални ку-тизанки , с претенции за адвокатки на народа, девианти с жълти книжки регистрирани или пропуснати в каталога на четвърти километър, болшевишки чеда, изживяващи се като неолиберали....цялата тази перверзия се надпреварва да ругае премиера и да сипе компромати, а това още повече го укрепва. Перверзията е лесно различима дори, като говори от името на морала. Няма как Борисов да мечтае за по добра опозиция от Васил Божко-Черепа, Цветан Василев Мустака, Слави Трифонов- Мутрочалгаря, Костадин Костадинов-Копейкин, Мая Манолова-Галева, Румен Радев-Грипена, Корнелия Нинова-Техноимпексова, Христо Иванов-Бойкиев............ Борисов е обречен да спечели тази битка, сам срещу негодниците и вълците, защото -без да е безгрешен, е единственият с облика на демократичен и системен политик, признат в Европа и света. Избирайки Борисов, хората няма да изберат просто лидера на ГЕРБ, партията или партийната му листа. Ще изберат ценностната ориентация на България по пътя на демокрацията -срещу реставрацията на комунизма. Държавна сигурност, зависимостта от Кремъл и нашествието на мутрите, преоблечени като почтени бизнесмени с бели якички. Отговори
АЗ

2020.11.10 | 19:30

30
180 дена до изборите. ГЕРБ печелят за сетен път и Борисов ще управлява още четири години. Да живее България !!! Мисля че, избирателите и този път пак ще се консолидират около подкрепата за Герб, защото узрелия демократ-народът прави разлика между думи и свършена работа!
Ерни

2020.11.10 | 19:29

29
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов печели президентските избори, ако са сега, показва експресно проучване на „Барометър България“. А ГЕРБ е първа пол. сила с 8% преднина. През следващата година освен парламентарни, предстоят и президентски избори.
Ерни

2020.11.10 | 19:28

28
Сега е времето на Бойко Борисов. Този човек е нужен на историята и тя го създава. Не случайно точно Бойко Борисов, точно в този период от развитието на България е премиер.и дано обнови държавата, и дано българите се променят към по-добро. А Борисов да е жив и здрав и да му помага Бог да пребъде.
ПЕТКОВ

2020.11.10 | 17:55

27
кой и ибава българите и правителството. македония е призната от захариева с собствен език и така ще я признаем и като държава северна македония с собствена македонска история а не с българска и така ще стане чен на ЕС без значение какви са аргументите на българия. така е угодно на ЕС а наш бойко си ги слуша и изпълнява след като путин каза, че азбуката е от македония а не от българия - късно е чадо, виновни са политиците от 1990 година до сега.
какво

2020.11.10 | 17:33

26
какво пак е посписал тоя тулуп??? подписва като селски кмет. не чете. простак
12

2020.11.10 | 16:47

23
Къде е Бойко Борисов, къде сте вие дето го плюете.
Бойкова ковра

2020.11.10 | 16:58

25
мълчи,тъпак!

Добави коментар

Водещи новини