Борисов: Потвърждаваме категоричната ни ангажираност за развитието на Западните Балкани

  • 10 ноември 2020 12:35

  • 2117
  • 57
©

„Има много символика в Съвместното домакинство на България и Република Северна Македония на Берлинския процес. То е първото по рода си съвместно домакинство от държава членка на ЕС и държава от Западните Балкани и е потвърждение за категоричната ни ангажираност за развитието на региона“.

Това заяви министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в приветственото си слово при откриването на Срещата на върха по Берлинския процес. Българският премиер припомни, че страната ни е приела поканата да бъде съвместен домакин на инициативата през 2020 г. по време на срещата в Познан през юли 2019 г.

„Ние бяхме убедени, че подобен ход е естествено продължение на постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. и в същото време - 15 години сред Срещата на върха на ЕС-Западни Балкани в Солун България върна обратно в дневния ред на ЕС темата за европейската перспектива на региона“, отбеляза министър-председателят Борисов пред лидерите.

Акцент в изказването на премиера бе, че днешният форум също е  белязан от глобалната пандемия от COVID-19, която блокира и преобърна световната икономика, постави на изпитание устоите на националните системи на здравеопазване и социални грижи, но и разтърси ценностните ни системи.



„Тази пандемия промени дълбоко и необратимо живота и съдбите на хората и в местен, и в регионален, и в национален, и в глобален план“, категоричен бе Борисов. По думите му независимо от предизвикателствата, София и Скопие обединиха усилията си за изпълнение на набелязаните цели и приоритети на съвместното домакинство. Българският премиер изтъкна подобряването на свързаността във всичките й аспекти - транспортна, икономическа, енергийна, цифрова, свързаността между хората с акцент върху младите, образованието, сигурността. От ключово значение е също стартирането на съвместен регионален пазар и на Зелен дневен ред на Западните Балкани и други инициативи, допринасящи за по-доброто сътрудничество и разбирателство в региона, постави фокус в изказването си Борисов.

Борисов посрещна Заев в София за участие в Срещата на върха по Берлинския процес

„За нас е важно в рамките на Берлинския процес да се отдели специално внимание на развитието на инфраструктурната свързаност в региона, тъй като това е кръвоносната система на Балканите, чрез която живеят и бизнесът, и гражданите“, отбеляза министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Той добави, че свързаността във всичките й аспекти е от съществено значение за региона, защото чрез нея той ще стане по-силен и по-конкурентоспособен. „Да не забравяме, че Западните Балкани заедно представляват пазар за около 20 милиона души. Това ще даде перспективи на младите хора, които към днешна дата емигрират с бързи темпове и ще се потърси адекватен отговор на демографската криза, регионалното сътрудничество и добросъседските отношения“, каза още Борисов.

Пред лидерите премиерът посочи, че като съвместен домакин на Берлинския процес България е водена от желанието си да подпомогне държавите от региона по пътя на тяхната европейска интеграция, както и за укрепването на добросъседските отношения, регионалната сигурност и сътрудничество, които придобиват още по-голяма значение на фона на общите предизвикателства.
Министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г изказа благодарност на германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев за активното им участие във важния форум днес.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2117 57

Свързани новини

Коментари 57

Добави коментар
Ерни

2020.11.10 | 12:42

1
Сега е времето на Бойко Борисов. Този човек е нужен на историята и тя го създава. Не случайно точно Бойко Борисов, точно в този период от развитието на България е премиер.и дано обнови държавата, и дано българите се променят към по-добро. А Борисов да е жив и здрав и да му помага Бог да пребъде.
Ерни

2020.11.10 | 12:44

2
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов печели президентските избори, ако са сега, показва експресно проучване на „Барометър България“. А ГЕРБ е първа пол. сила с 8% преднина. През следващата година освен парламентарни, предстоят и президентски избори.
Иво

2020.11.10 | 12:44

3
180 дена до изборите. ГЕРБ печелят за сетен път и Борисов ще управлява още четири години. Да живее България !!! Мисля че, избирателите и този път пак ще се консолидират около подкрепата за Герб, защото узрелия демократ-народът прави разлика между думи и свършена работа!
Иво

2020.11.10 | 12:45

4
В България е гробна тишина, народът ни от ярост онемя . По улиците хората се щурат търсят Радев за да му го турят !!!!
Petyr

2020.11.10 | 12:45

5
Борисов, в действие- срещу всички негодници. Това го прави още по симпатичен и безалтернативен в съзнанието в съзнанието на трезвите българи. Които за радост, са преобладаващото мнозинство по нашите земи. Де що има криминали, престъпни босове в изгнание, подсъдими олигарси, изхвърлени от голямата игра политици-конформисти, изхвърлени от големия бизнес и големите телевизии шоумени със залязващ рейтинг, мъже под чехъл и генералски мундири, провинциални ку-тизанки , с претенции за адвокатки на народа, девианти с жълти книжки регистрирани или пропуснати в каталога на четвърти километър, болшевишки чеда, изживяващи се като неолиберали....цялата тази перверзия се надпреварва да ругае премиера и да сипе компромати, а това още повече го укрепва. Перверзията е лесно различима дори, като говори от името на морала. Няма как Борисов да мечтае за по добра опозиция от Васил Божко-Черепа, Цветан Василев Мустака, Слави Трифонов- Мутрочалгаря, Костадин Костадинов-Копейкин, Мая Манолова-Галева, Румен Радев-Грипена, Корнелия Нинова-Техноимпексова, Христо Иванов-Бойкиев............ Борисов е обречен да спечели тази битка, сам срещу негодниците и вълците, защото -без да е безгрешен, е единственият с облика на демократичен и системен политик, признат в Европа и света. Избирайки Борисов, хората няма да изберат просто лидера на ГЕРБ, партията или партийната му листа. Ще изберат ценностната ориентация на България по пътя на демокрацията -срещу реставрацията на комунизма. Държавна сигурност, зависимостта от Кремъл и нашествието на мутрите, преоблечени като почтени бизнесмени с бели якички.
Любчо

2020.11.10 | 12:46

6
Всъщност за последните 30-години Борисов е и най -милеещия и най -интересуващия се М-р П-л на БГ от напредъка на стратегическата инфраструктура . Да припомним , че извади от батака на Гърците лот 4 на магистрала Срума( у-ка преди Кулата/Промахон) . По негово време се завърши и Тракия и Марица , а от Струма остават едва 35 км за довършване . Вижда се че му е мерак и се радва искренно и като малко дете на напредъка . Дано да се запази този ентусиазъм и завършат и посленият у-к на околвръстния път на София ( Бъкстон м-ла Люлин) ........................... Ами драго ми е и на мен ,като гледам как за последните 10 години строим здраво. Не ме интересува колко ,както казват червените, пари са усвоени правилно. За мен е най-важно да пътувам безопасно от т.А до т.Б. Евала!
Жени

2020.11.10 | 12:47

7
Жалко за напъните. Бойко с 60% рейтинг Радев върви стремглаво надолу 38%, Нинова на последно място. Герб 28 %,,,Бсп 12%. Следователно догодина Борисов премиер, Мурафчийски президент. Всеки може да провери в гугъл защото тук линк не може да се праща Болшевишки вкиснали Кауни от цялата страна -- на изборите ГЕРБ ще ви го подаде сух, гответе се да го поемете както подобава на проКремълски рубладжийски минетчии-- тихо , кротко и с финес.

2020.11.10 | 12:47

8
Готов е, клекнал е.... Не съм очаквал друго.
Ева Пешева

2020.11.10 | 12:47

9
Г-н Борисов работи от душа и сърце, затова съвестта му е чиста. Работата свършена от него и екипа му виждаме всеки ден! Благодаря Ви г-н Премиер
Petyr

2020.11.10 | 12:48

10
СТЕФАН СТАМБОЛОВ = БОЙКО БОРИСОВ. Да живее Бойко Борисов!!! Който го мрази под него да лази!!!

Добави коментар

Водещи новини