Илияна Йотова: Ще има промяна в отношенията между САЩ и Китай

  • 09 ноември 2020 10:50

  • 919
  • 1
© Булфото (архив)

Не само ние, но и мнозина международни наблюдатели смятат, че ще има промяна в отношенията между САЩ и Китай. Мащабната стратегия за инвестиции на Китай преди 2012-2013 г. започна в период, в който сегашният вече президент на САЩ и президентът на Китай бяха и двамата в позицията си на вицепрезиденти и се срещаха много често, защото такава беше политиката на Барак Обама – за по-сериозно сближаване. Така че те имат и свой личен контакт, своя история във воденето на разговори и преговори. Това сподели вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , по време на онлайн конференцията "Балканите в стратегическата визия на Китай".

По думите на вицепрезидента дискусията е истинско предизвикателство.

Тя щеше да бъде много по-различна не само преди десет години, а защото тя е много по-различна и от дискусията, която би се провела буквално преди няколко месеца или дни. Заедно с моя екип я нарекохме дискусия по стратегическа география – нещо, което може да промени със своите резултати и начина, по който се развиват процесите, действителността, в която живеем, в много точки на света, посочи тя.

Байдън започва прехода, Тръмп не се е признал за победен, пишат световни медии

Според Йотова темите, които съставят рамките на дискусията, са основно четири: изборите в САЩ и избора на Джо Байдън за президент, стратегическата визия на Китай „Пътят на коприната“, отношенията между Европейския съюз и Китай, както и отношенията с Китай в контекста на кризата с коронавируса.

,,Един пояс, един път“ е много широкомащабна програма. Ние сме свикнали да я разглеждаме с европейски и балкански адрес. Припомням факта, че тази мащабна инвестиционна програма обхваща в най-добрия си период около 140 държави в целия свят с множество проекти и сериозни глобални инвестиционни проекти – неща, които до този момент не са правени в света – един мащабен проект за свързаност, който китайската държава прави преди около десетина години“, отбеляза вицепрезидентът.

В. "Глобал таймс": Пекин трябва да води диалог с екипа на Байдън

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , посочи, че след замразените търговски и митнически отношения между Китай и САЩ, Китай се е обърнала повече към европейските страни, развивайки компенсаторен механизъм за по-голяма сигурност и устойчивост на инвестициите. По думите на вицепрезидента всички тези отношения трябва да бъдат поставени и в контекста на коронавирус кризата.

Не съм привърженик на тези хора, които смятат, че трябва да обясняваме всичко на този свят с пандемията. Така или иначе има конкретни резултати от начина, по който се осъществяват проектите по „Един пояс, един път“ и то в негативна посока вследствие на кризата. Даже се говори за спад с около 16% на проектите на Китай, които би трябвало да бъдат реализирани в различни точки на света, които са само подготвени за реализация, но очевидно няма да видят бял свят, допълни Йотова.

Последвайте канала на

Novini.bg
919 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.11.09 | 10:59

1
гладна червена кокошка китайско просо сънува

Добави коментар

Водещи новини