Байдън започва прехода, Тръмп не се е признал за победен, пишат световни медии

  • 09 ноември 2020 10:13

  • 620
  • 0
Байдън започва прехода, Тръмп не се е признал за победен, пишат световни медии
© Gettyimages

Новоизбраният президент Джо Байдън започва процеса на предаване на властта, без да чака президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския да се признае за победен, пише френският в. "Монд".

Байдън вече обяви приоритетите си: борбата срещу Ковид-19 и климатичните промени, икономическото възстановяване на САЩ и борбата за расова справедливост. Победата му вече беше приветствана от международната общност - дори Израел и Саудитска Арабия, чиито правителства са близки до Тръмп, поздравиха Байдън за победата, отбелязва френското издание. За разлика от тях, много републикански политици призоваха Тръмп да не се признава за победен и да продължи борбата пред съда, но по-голямата част от конгресмените запазват мълчание през последните два дни.

В. "Глобал таймс": Пекин трябва да води диалог с екипа на Байдън

Натискът върху президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския да се оттегли без шум се засилва, гласи акцентът на британския в. "Телеграф".

В редакционна статия британският в. "Гардиън" набляга на посланието на Байдън за единство и преодоляване на разделението.
Байдън знае, че тръмпизмът е отрова за американската политическа култура. Но той иска Америка да се обедини, а не да се разделя и не може да спечели нищо от размяната на нападки с републикански опоненти. Целта му е да намери начин за преодоляване на разделението. По време на мандата на Тръмп се засили поляризацията между образовани и необразовани, американци от бялата или от други раси, между имащи и нямащи, между жители на градските и провинциалните райони. Байдън е прав, политиката не може да се води в толкова напрегнати условия - време е "да се намали температурата", подчертава британското издание, като припомня думите му, че за целта американците "трябва отново да се видят и да се изслушват".

Прекалено много е заложено на карта в момента, за да може Байдън да постъпи другояче: САЩ са изправени пред тройна криза - пандемия, отнемаща живота на стотици всеки ден; икономическа депресия с бързо нарастваща дългосрочна безработица; и политически живот, в който консенсусът отсъства, но е необходим. Това са взаимосвързани тенденции, подчертава в. "Гардиън". Необходимо е сътрудничество между политиците, макар че някои републиканци искат да отблъснат протегнатата от Байдън ръка. Това обаче би било грешка за страната.

Републикански лидери са разделени между поздравяването на Байдън с победата и подкрепата за Тръмп, който се готви да заведе съдебни дела за резултата от изборите, пише в. "Ню Йорк таймс". Някои републиканци дадоха да се разбере, че Тръмп трябва да се признае за победен. Вчера бившият републикански президент Джордж Буш обяви изборите за приключени. Макар че той призна, че Тръмп има право да заведе дела, Буш даде да се разбере, че не вярва в успеха му пред съда.

Малцина от водещите републиканци обаче са поздравили Байдън. Лидери като сенатор Мич Макконъл отказаха да признаят публично победата на кандидата на демократите, макар че не всички от тях признават твърденията на президента, отбелязва американското издание.

Популистите по света, от Унгария до Бразилия, губят съюзника си в Белия дом, който предаваше техните послания от висотата на своя пост, пише в. "Вашингтон пост". Но след поражението му на изборите, десните автократи и националистическите движения по цял сят са изправени пред ново предизвикателство: как да действат в свят, в който най-влиятелния човек на планетата вече не е от техния отбор.

Малцина обаче предричат край на глобалния тръмпизъм, управленския стил, който се базира на националистически послания и разделение на гражданите, с намек за авторитаризъм. Тази тенденция набираше сили в Европа и Азия още преди изборите през 2016 година. Всъщност победата на Байдън, постигната с малка разлика, може да ги насърчи да представят неочаквано силното представяне на Тръмп като подкрепа за техните архиконсервативни популистки идеали, а твърденията му за изборна измама - да им послужат за модел за справяне с политически предизвикателства в техните страни, подчертава изданието.

Въпреки това победата на Байдън означава проблеми за политики, които не бяха оспорвани по време на мандата на републиканския президент, отбелязва в. "Вашингтон пост". Но борбата за реформа на политическата система ще отнеме време, подчертава Маурисио Сантору, експерт по политически науки от университета на Рио де Жанейро, цитиран от в. "Вашингтон пост". "Всички социални и политически проблеми, довели до възхода на Тръмп и Болсонаро, все още са тук".

Последвайте канала на

Novini.bg
620 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини