Националният център за парламентарни изследвания: 62% от българите подкрепят развитието на ядрената енергетика в България

  • 27 октомври 2020 14:14

  • 406
  • 0
Националният център за парламентарни изследвания: 62% от българите подкрепят развитието на ядрената енергетика в България
© bulphoto (архив)

През септември 2020 г. мнозинството от пълнолетните български граждани (62 процента) подкрепят развитието на ядрената енергетика в България като цяло. Това показа проучване на Националния център за парламентарни изследвания /НЦПИ/ към Народното събрание за обществените нагласи по теми и проблеми, свързани с енергетиката.

Изследването е проведено по метода полустандартизирано интервю в периода от 17-29 септември 2020 г. сред 1000 пълнолетни български граждани. Значителна обществена подкрепа среща и идеята за изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй" (62 на сто), показват резултатите от изследването на НЦПИ. Над половината от пълнолетните жители на страната одобряват изграждането на АЕЦ "Белене".

„Галъп интернешънъл“: 7 формации имат шанс да са в следващия парламент, две от тях са около ръба

Най-голяма подкрепа се регистрира сред хора с висока информираност по въпроси, свързани с енергетиката, привържениците на тезата за енергийната независимост на страната, респонденти на възраст над 50 години, хора с висше образование, живеещи в областните градове (с изключение на София).

Всеки трети пълнолетен български гражданин е на мнение, че българската енергийна система трябва да се развива чрез по-добро използване на собствените ресурси, включително и изграждането на нова ядрена централа. Тази позиция се споделя по-често от респонденти, които са декларирали по-висок интерес и информираност по енергийни теми; интервюирани, които са на мнение, че България би могла да гарантира своята енергийна независимост; хора на възраст между 40 и 59 години и живеещи в малките градове и селата.

По-голямата част от посочилите, че България трябва да оптимизира използването на собствените си ресурси, одобряват изграждането на нови мощности на АЕЦ "Козлодуй" и изграждането на АЕЦ "Белене", допълват от НЦПИ.

Всеки четвърти интервюиран смята, че България приоритетно трябва да развива ядрена енергия, която и към момента е с втория най-значим дял на производство у нас. Всеки пети пълнолетен български гражданин смята, че природният газ трябва да бъде приоритет в енергийните източници на страната. В тази насока изграждането на нови газови централи също среща значителна обществена подкрепа (60 на сто), добавят от НЦПИ.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
406 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини