Илияна Йотова: Антон Дончев е на цяла България и на целия свят

  • 20 октомври 2020 20:42

  • 2293
  • 2
Илияна Йотова:  Антон Дончев е на цяла България и на целия свят
© Булфото (архив)

Акад. Антон Дончев е на цяла България и на целия свят. Едва ли има български автор, който толкова много е превеждан в чужбина на толкова много езици - това каза тази вечер в Русе вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Тя присъства на среща в Регионалната библиотека "Любен Каравелов" с акад. Антон Дончев и русенската общественост. Събитието е част от честванията на 90-годишнината на писателя в цялата страна, организирано от инициативен комитет под патронажа на вицепрезидента.

Йотова каза, че романите на Антон Дончев ни карат да стоим прави и да продължаваме смело напред. "Трябва да ги четем, защото когато кризата изтрива усмивките от лицата на децата ни, когато маската ги прави анонимни, когато ни остават единствено очите, които нещо могат да говорят, когато ни карат да стоим на разстояние метър и половина, отчуждението не е само физическо, то е и в душите ни. И трябва много силна воля, много кураж и онова самочувствие от извора, което ни дава акад. Дончев, за да може смело да продължим напред и да преодолеем всички препятствия", каза вицепрезидентът.

По думите ѝ, предизвикателството вече не е в неговото слово, предизвикателството е пред всички нас да преодолеем разделното време и да се опитаме да направим най-трудното - да превъзмогнем себе си, да бъдем обединени, за да има род и родина.

Илияна Йотова ще посети утре Русе по повод честването на 90-ия юбилей на Антон Дончев

Акад. Антон Дончев заяви, че е щастлив, че е с русенската общественост. "Това, че ние сме се събрали да избягаме от отчуждението и не се страхуваме от една заплаха, която никой не знае колко е голяма, от цялата тази психоза, заляла планетата, е един изгрев на надежда", каза акад. Дончев.

По думите му, много е важно да имаме достойнство, чест, на което са служили нашите народни будители. Според него това е най-важното качество, което трябва да има човек.

Сред официалните гости на събитието бе и кметът на Русе Пенчо Милков, предаде БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
2293 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Вейдър

2020.10.20 | 21:25

1
Така е! Стойностен човек!
Идиотова

2020.10.21 | 00:12

2
верно ли ма, како с 1,5 см високото чело! аз пък си помислих, че тоя е само на БКП-БСП и СССР! Във википедия може да се прочете следното за другаря Дончев: Антон Дончев е съучредител на комитет „Съзидание“, състоящ се от приближени до БКП до 10 ноември 1989 г., а понастоящем – до БСП и президента Георги Първанов, писатели, издатели и спортни дейци. ДНЕС също е Време Разделно - а си го вземете при вас болшевиките този комунистически г.ъзолизец!

Добави коментар

Водещи новини