Премиерът проведе видеоконферентна среща с лидерите на американски еврейски организации

  • 19 октомври 2020 20:24

  • 995
  • 8
Премиерът проведе видеоконферентна среща с лидерите на американски еврейски организации
© Министерски съвет

Министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г проведе видеоконферентна среща с лидерите на водещите еврейски организации в САЩ, която се състоя в рамките на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от правителствената пресслужба.

Във фокуса на разговора е бил споделеният дневен ред на стратегическото партньорство между България и САЩ, борбата с антисемитизма, българо-израелският диалог, както и ключовата роля на ООН за международния мир и сигурност.

"България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Взаимодействието между двете страни е особено широко с тенденция за по-нататъшно задълбочаване както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО и на сътрудничеството между ЕС и САЩ", е заявил министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по време на онлайн срещата. Той е изтъкнал, че подчертано близките отношения на страната ни с американските еврейски организации са водеща отправна точка за насърчаване на двустранния диалог между София и Вашингтон, както и на практическото сътрудничество между България и Израел.

"Вие сте силен съюзник на САЩ" - с тези думи пък са се обърнали представителите на водещите еврейски организации в САЩ към българския министър-председател, цитирани от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов е дал висока оценка на Стратегическия диалог България-САЩ, чиято първа сесия се състоя на 8 януари 2020 г. в София. По думите му така се отваря нова глава и по-високо ниво на сътрудничество в приоритетните области от взаимен интерес като сигурността и отбраната, енергетиката, търговията и икономиката. "Разчитаме на подкрепата на американските еврейски организации за засилване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество и за привличането на нови преки американски инвестиции в България", е подчертал министър-председателят Борисов. Според него значителен потенциал за нови двустранни връзки е налице във високотехнологичните сектори като информационните и комуникационните технологии, аутсорсинга, машиностроенето и електрониката.

"Пандемията от COVID-19 онагледи колко решаващи и необходими са нашите двустранни и многостранни трансатлантически усилия и солидарност в името на колективното здраве, просперитет и сигурност", е добавил премиерът Борисов. Той е изразил благодарност за цялостната американска подкрепа под формата на редица инициативи в полза на усилията на България да се противопостави на разпространението на болестта.

В хода на разговора министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г е споделил загрижеността на световната еврейска и международна общности относно растящия антисемитизъм и всички форми на фанатизъм.

"Осъждаме всеки опит от страна на лица с екстремистки виждания да манипулират общественото мнение и да насаждат омраза, възползвайки се от страха и чувството за несигурност, предизвикани от пандемията", е отбелязал премиерът Борисов. Той е добавил, че българските институции и еврейската общност в страната ни продължават да следят внимателно за появата на онлайн материали с антисемитска насоченост и да реагират адекватно и своевременно.

"Правителство ще продължи да създава необходимите условия и политики за среда, свободна от всички форми на дискриминация, включително като работи съвместно с ЕС и международните организации, които високо ценят приноса на страната ни в борбата с тези общи предизвикателства", е казал още Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Бойко Борисов разговаря с американския заместник-държавен секретар Кийт Крач

В рамките на онлайн срещата премиерът е изтъкнал също огромното значение, което България отдава на отношенията си с Държавата Израел както в двустранен план, така и от гледна точка на мирния процес в Близкия изток. Доказателство за това е политическият диалог на високо равнище - израелският министър-председател Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и бе на посещение във Варна през ноември 2018 г., а премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г осъществи две визити в Израел - съответно през юни и септември 2018 г. Борисов и Нетаняху проведоха също няколко телефонни разговора т.г. по повод обмяна на опит и доказали своята ефективност мерки в битката с COVID-19, се посочва в съобщението.

"Тази година отбелязваме 30-годишнина от възобновяването на българо-израелските дипломатическите отношения. Потвърждаваме желанието си и занапред сътрудничеството ни с Държавата Израел, която за нас е ключов партньор, да продължи да се развива и да се задълбочава", е казал още премиерът Борисов пред американските еврейски организации.

Във видеосрещата са участвали лидерите на Конференцията на президентите на основните американски еврейски организации, Американския еврейски комитет, Лигата срещу поругаването, Б'ней Б'рит Интернешънъл, Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство, Световния еврейски конгрес, Световната еврейска организация за реституция.

Последвайте канала на

Novini.bg
995 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Браво на Борисов!

2020.10.20 | 07:17

8
Борисов е без алтернатива!
ТИКВАТА-ПРЕСТЪПНИК

2020.10.19 | 20:38

1
Предателят Борисов дава отчет на шефовете си! Гнусен предател и унищожител на България!
Духай супата!

2020.10.20 | 07:15

7
Духай на черепа и не се обяснявай!
????

2020.10.20 | 04:01

6
На какъв ЕЗИК????
козерува ли

2020.10.19 | 20:40

2
козарува ли на господарите????

2020.10.19 | 21:30

5
Ако някой козирува, това е Фигуранта, който козирува на мутри като Черепа и на чужди държави като Русия

2020.10.19 | 21:16

4
МАЛКО КЪСНО, ЦЕЦО ГО ИЗПРЕВАРИ ТАМ
бате

2020.10.19 | 20:47

3
бате бойко ще лиже всякакви задници само и само да е на власт. еврейски, турски, джендърски и каквито трябва.

Добави коментар

Водещи новини