Любомир Стефанов: Ситуацията с коронавируса у нас е много странна, властта дължи обяснение

  • 19 октомври 2020 14:37

  • 6918
  • 17
© Novini.bg (архив)

Коронавирусът отново започна настъплението си в световен мащаб. За отминалата седмица България отбеляза антирекорд по заразени и починали. Как се справят управляващите с коронакризата и какво ще е развитието на политическата криза след повече от 100 дни протести с искане на оставката на правителството и главния прокурор - Novini.bg разговаря с политолога Любомир Стефанов:

Ситуацията в България остава напрегната след повече от 100 дни на протести. Ще успее ли правителството да се справи със ситуацията в обстановка и на пандемията от коронавирус? Ще бъдат ли наложени по-строги мерки?

Все още ситуацията не е излязла извън контрол, макар че така изглежда заради нарастващия брой позитивни случаи. Това, което се регистрира в лабораториите, не са болни хора, а позитивни. Болните са тези, които са в болница и особено тези в интензивните отделения. Много е странно как само преди месеци за 20 случая бяхме под пълна карантина, а сега имаме 1000 на ден и мерките не се втвърдяват. Смятам, че правителството дължи бързичко обяснение по всички възможни канали защо и как се движат нещата, кое е под контрол кое е не е. Чуваме посланието, което все повече се засилва и ще бъде може би лайтмотив, че само самодисциплината ще ни предпази от забрана за придвижване, КПП-та и т.н., но като че ли тази чуваемост все още отсъства при нас, може би още сме на лятна вълна. 

Що се отнася до оставката, ставаме свидетели на товва, че правителството с всякакви  похвати тупка топката, жонглира, като междувременно минава под яйца, над яйца, гмурка се под всякакви аргументи и доклади вътре и извън България и успява да види похвали на много странни места за дейността си, при условие, че има и не малко критики, които дори надминават похвалите . На този фон виждаме едно известно дебелокожие, запъване на всяка цена да се изкара мандата с аргументи, част от които не са лишени от логика, но когато тя не се разказва, не се обяснява, нещата започват да изглеждат все по-изкуствени. 

Петима заразени с коронавирус жители на Шуменска област са починали

Правителството отпуска средства. Те с каква цел са - да потушат напрежението или са наистина насочени към българските граждани?

Очевидно излишъкът, който знаем как се генерира в страната - като се намаляват очакваните приходи и после изведнъж пляскаме с ръце и разбираме колко повече пари сме взели - ще бъде разпределен. Дали мерките са адекватни или са закъснели - може би сме на ръба. Сега влизаме в новия икономически сезон, пише се бюджет и е по-ясно какви щети ще претърпи икономиката от коронавируса. Въпросът е тези помощи да бъдат насочени правилно и да не са популистко-предизборно ориентирани. Заиграването е много тънко и тази дискусия, която се зароди за детските помощи, както и това, което се случва с пенсионната реформа, показват едно фундаментално сбъркване на механизми, които са от съществена важност за функционирането на държавата. Трябва да се намери баланс за онези неща, които дразнят българите - липсата на прозрачност и справедливост както и контрол  при харченето на публични средства тоест нашите данъци.

Деница Сачева: Хората под прага на бедност ще получат по 120 лв., за да покрият разходите си за храна

Смятате ли, че предсрочните избори биха решили проблемите?

Който и да спечели изборите, ще бъде в ситуация да се справи с коалиционно правителство, ако изобщо е възможно да се състави такова, тъй като всички предвиждания на колеги показват от пет до седем партии в парламента. Това или ще бъде колосален провал, или неочакван прогрес. Да се състави правителство под гръмко обединение на национално спасение или национално възстановяване или ще бъде арена на замеряне с хули и поредна доза опростачване на българския политически живот, за да отврати окончателно българите. Това може да се окаже печеливша стратегия за ГЕРБ и може би те на това разчитат. Надявам се, че ще има правителство, което да мисли за всички българи а не само за неговия електорат.

Не виждам как предсрочни избори биха спасили ситуацията, тъй като проблемите ще останат същите и те са фундаментални - тези за прозрачността на изборите, за контрола на изпълнителната власт върху за съдебната система, за застъпването на властите, но и механизмите за справяне с тези проблеми са различни. Българските граждани искат повече прозрачност, отчетност както и контрол и самоконтрол, но трябва да започнат да изискват такъв самоконтрол и от себе си, защото не може да очакваме държавата да се справи с пандемията вместо нас. Ключът за мен е реализъм и прагматизъм.

Последвайте канала на

Галя Георгиева
6918 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар

2020.10.19 | 15:26

1
този политолог не разбрах при кой е на хранилка та говори така....БСП ...Да България....ДПС или при онзи Учиндолския мутро-чалгар ?!??!?
лафче

2020.10.20 | 16:16

17
Е като е такъв мислител защо не измисли някой лаф и за шкафчето с еврака и патлака а не да се крие по бункерите като Хителр.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.10.19 | 18:12

13

''Толуп'' е лаф на Бойко Борисов. Бъди оригинален бе червен пендел! Измисли си твои лафове, бе червен боклук

2020.10.19 | 17:27

12
до селяка под мен....неграмотнико пише се тУлуп, да ...е..а майката нещастна

2020.10.19 | 16:32

6
ПРИ ТОЛУПА ОТ БАНКЯ
боковид до 2020

2020.10.20 | 06:16

16
Илядихме двойно тая сутрин, наздраве. Иляда трупа, иляда заразени, плътно над двасе псовисали дневно, отделенията за коронка - пълни. Държавата е в гербав "възход", по-страшен от живковския.

2020.10.19 | 18:33

15
Когато държавата се управлява от диктатор няма няма нищо странно живота за него не значи нищо
Даниел

2020.10.19 | 16:56

11
ВирОс със страшна ярост настъпва... Яко, ама много ЯКО ще Омрем...чували за трупове, хладилни камиони, детски площадки заринати с трупове, ада, пик-а...ама яко...хахаха, да ви ......льжци гадни, предатели мръсни!
ОН

2020.10.19 | 18:25

14
еххх даниелеее,голямо си Саше май.

2020.10.19 | 16:48

10
Висете още по площадите като сопол на плет,пък се питайте защо заразата се разнася

2020.10.19 | 16:12

2
Опростяването и компроматите ги легитимира Фигуранта с юмручето. Ние сме избрали управляваща партия според всички законни демократични правила и не искаме оставки.

2020.10.19 | 16:46

9
бобър

2020.10.19 | 16:45

8
Законно избрана партия?Ти човече луд ли си? Вместо 7 милона, колкото е БГ, бюлетините бяха 13 милиона. От тая по гадна лъжа никой не е чул. Ами че за това трябваше да дадат на Герб титла "СВЕТОВНИ ЛЪЖЦИ", така че те щяха да са и нашата "ГОРДОСТ" ПО СВЕТА. То и сега по-корумпирана власт в света няма. Герб държи знамето. Долу тая гнила и вмирисана власт. Не на Герб.

2020.10.19 | 16:30

5

ИЗЯЖ ГО

Аман от платени БСПарски подлоги!

2020.10.19 | 16:12

3
Стига зомбиране в полза на БСП-Дай България и вся сволач крадлива!

2020.10.19 | 16:45

7

2020.10.19 | 16:29

4
АМАН ОТ ГЕРБЕРДЖЙСКИ КОРВИ. СУХ ЦЕЛИЯ ЗА ВАС

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини