Боил Банов: Една държава трябва да се грижи за своите паметници и храмове

  • 09 октомври 2020 12:40

  • 406
  • 1
Боил Банов: Една държава трябва да се грижи за своите паметници и храмове
© Министерство на културата

Една държава трябва да се грижи за своите паметници и храмове, били те православни църкви, католически катедрали, джамии, синегоги и други. Това каза в Разград министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за. Той бе сред официалните гости на церемонията, с която се постави началото на дейностите по реставрацията на джамията "Ибрахим Паша", предаде БТА.

Министър Банов определи разградската джамия като великолепна и изключително богатство за нацията. Според него е голяма обида за българската държава и всички държавници досега, че е оставена да се разгради. Министърът подчерта, че е изключително важно възстановяването на този храм не само за региона. По думите му бъдещето на джамията след реставрацията е да бъде музей, а дали ще се водят служби е въпрос на други решения. Най-важното е храмът да се възстанови и бъдещето поколение да знае, че държавата е застанала и зад православната църква, и зад джамиите, застанала е зад своята история и граждани, застанала е зад духа на нацията, допълни министър Банов.

Той благодари на областния управител на Разград Гюнай Хюсмен за това, че се е ангажирал с обновяването на храма. Освен Хюсмен отговорен за това, което ще се случи с джамията, и е премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. За него е ключова подкрепата и съхраняването на храмове, подчерта министърът на културата. Той отбеляза, че ако не са били те двамата, реставрацията на разградската джамия нямало да се реализира.

Банов доволен от безпрецедентните мерки в областта на културата

Сред гостите на събитието бяха още главният мюфтия Мустафа Хаджи, първият секретар в посолството на Турция в София Есин Топчу и вицеконсулът в генералното консулство в Бургас Йозгюр Байрам.

Инвестиционният проект за консервация, реставрация и адаптация на храма е финансиран от републиканския бюджет. Строително-монтажните дейности на паметника на културата ще се извършат от търговищка фирма, избрана за изпълнител след провеждането на обществена поръчка. Общата стойност на проекта е над 2 млн. лв.

Последвайте канала на

Novini.bg
406 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.10.09 | 13:44

1
ало аз съм Банов ПРИКРЙТЕ ТЕЗИ ПОЛОВИН МИЛИОН ПИШЕТЕ ДРУГА ДАТА

Добави коментар

Водещи новини