Офертите за нови бойни машини надвишават одобрения от парламента финансов таван, потвърди зам.-министър

  • 08 октомври 2020 17:13

  • 633
  • 3
Офертите за нови бойни машини надвишават одобрения от парламента финансов таван, потвърди зам.-министър
© Булфото (архив)

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков потвърди пред журналисти, че и и двете ценови оферти за нови бойни бронирани машини за Сухопътните войски, отворени преди дни, не съответстват на одобрената от парламента финансова рамка.

Предстои междуведомствената работна група да покани участниците за изпитания на представените машини. Ако това стане в рамките на два до четири месеца, ще има готовност през този период да се състоят и преговори по отношение на цената, доколкото тя трябва да бъде съобразена с гласуваната от парламента финансова рамка - 1 млрд. 240 млн. лева без ДДС. Към момента предлаганите цени в офертите не са съобразени с тази рамка, уточни Величков, който отговори на въпроси след днешното си участие в заседанието на ресорната парламентарна комисия, където бяха представени удостоени с висше военно звание офицери.

Величков не отговори с колко офертите надвишават рамката. Това, обаче по думите му, не предполага, че те трябва да бъдат отхвърлени. Напротив, затова това е първата процедура по конкурс за изпълнение на инвестиционен проект, при която имаме втори етап - преговори, в който могат да бъдат съобразени офертите на участниците с нашите изисквания, обясни заместник-министърът.

Той каза, че евентуално намаляване на цената не може да стане за сметка на броя на предвидените машини, защото в проекта за инвестиционен разход, одобрен от парламента, е фиксирано, че искаме 90 бойни машини и 60 спомагателни. Намаляването на отбранителни способности от изискванията на Сухопътните войски също е невъзможно. Тоест - говорим за намаляване на цена, заяви Величков.

При това положение има вариант от междуведомствената група да бъде представено предложение да министъра на отбраната за изграждане на актуализирано RfP /искане за предоставяне на оферта/ и то отново трябва да бъде потвърдено от парламента, но ако то ще означава повишаване на финансовата рамка, а не е свързано с отбранителните способности, това е изцяло политическо решение, заяви Величков, цитиран от БТА.

Новите бойни машини за армията ни надвишават финансовия таван?

Той отговори утвърдително на въпроса дали има и възможност процедурата да започне отначало. По думите му това е другият вариант и в момента искането за предоставяне на оферти дава възможност, ако след преговорите и изпитванията на техниката, ръководената от него междуведомствена група излезе със становище до министъра на отбраната, че следва да прекрати, той може да го направи или да даде писмени указания в друга посока. По време и след предстоящите изпитания на машините ще се състоят преговори за "натиск върху цената" и чак тогава може да се пристъпи към другите варианти за решение на проблема.

Величков потвърди, че евентуално рестартиране на проекта би го удължил значително. Но, по думите му, успоредно с това се движи и модернизация на танковете Т-72. Вчера Величков е утвърдил заповед на министъра на отбраната за работна група за преговори по модернизацията на танковете, като се надява до края на годината да има одобрен договор за модернизация на основния ни боен танк.

На въпрос за друг голям модернизационен проект - този за нови патрулни кораби за ВМС, Величков каза, че са пред приключване на преговорите с германската "Люрсен". Той продължава да очаква подписване на договор в средата на ноември.

Вчера Величков е подписал договор за възстановяване на летателната годност на самолета Ан-30 /за въздушно наблюдение и фотографиране/. Така, по думите му, не остава нито един самолет, в нито една авиобаза, който да не е подсигурен с договор.

Последвайте канала на

Novini.bg
633 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
разочорование

2020.10.08 | 18:37

3
България взима милиарди заем за въоръжаване за да пази външните граници на ЕС. Но съюзниците ни не ни помагат финансово за въоръжаване. Страната ни е много по слабо въоръжена от Сърбия и Русия. Затова правителството ни трябва да настоява за компенсаций от ЕС Така ще пазят въздушното пространство дори да има многохилядна армия на НАТО в България.
Винету

2020.10.08 | 18:13

2
След като сме в ЕС и сме като една държава с членуващите държави спазваме изисквания който ни налагат: да приемаме бежанци, да изпращаме военнослужещи на мисий в чужбина. Съобразяваме се с общи решения на ЕС. Но ''съюзниците ни'' не искат обединена армия за защита на външните граници на ЕС. Затова границата ни с черно море и Сърбия трябва да бъдат охранявани с обща армия и бойна техника. Дори трябва от ЕС да ни дават пари за модерно въоръжаване.
e

2020.10.08 | 17:21

1
e надвишават, трябва да има за чекмеджетата на боко и шкембе войводата.

Добави коментар

Водещи новини