Ветото на президента върху Изборния кодекс бе отхвърлено

  • 07 октомври 2020 12:52

  • 878
  • 10
Ветото на президента върху Изборния кодекс бе отхвърлено
© Народно събрание

Ветото върху Изборния кодекс, наложено от президента, влезе за обсъждане в Правната комисия. Депутатите изразиха учудване как Румен Радев не е имал проблем да бъде избран с хартиени бюлетини, а сега се обявява толкова силно против това. В крайна сметка ветото бе оборено с мнозинството от гласовете в комисията.  "За" повторното приемане на кодекса гласуваха 11 членове на комисията, "против" - 9 и "въздържали се"- 1, с което той бе приет, а ветото отхвърлено.

Президентът обяви в специално обръщение в края на септември, че връща за повторно гласуване новите изменения в Изборния кодекс. Той смята, че има липса на предвидимост относно машинното гласуване. 

"През миналата година законодателят постанови изисквания за изцяло машинно гласуване за президентски и парламентарни избори. С последните промени се позволява едновременното въвеждане на машинен и хартиен вот и ръчното им броене, което обезсмисля машинното гласуване", се казва в мотивите на Радев.

Президентът видя проблем и относно работата на "Информационно обслужване". Според него "законодателят лишава ЦИК от възможността да определи изпълнител за компютърната обработка на гласувалите и данните от гласуването като изцяло вменява тези дейности на „Информационно обслужване“ АД, пренебрегвайки редица разпоредби за конкурсното начало в стопанската дейност и предотвратяване на злоупотребата с монополизма и нелоялната конкуренция".

Отцепниците от БСП внасят промени в Изборния кодекс, свързани с преференциите

Спорове относно Изборния кодекс имаше неизменно днес в Правната комисия. Христиан Митев от Патриотите защити вече гласуваните промени. Управляващите от ГЕРБ също казаха, че целта е да се направи избирателният процес привлекателен. Анна Александрова заяви, че има гласоподаватели, които не желаят да упражнят правото си само с машина.

"Не заблуждавайте българските граждани и не манипулирайте", реагира остро тя към опозицията от БСП.

Социалистите пък репликираха, че протестиращите искат изцяло машинно гласуване.

Последвайте канала на

Novini.bg
878 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Вето Ветов

2020.10.07 | 13:03

1
Много ми е чудно ,защо в НС изобщо обръщат внимание на олигофренщините на руменото Радевче ?! На всички ни (вече) стана ясно ,че човечецът е нелечим идиот.
народен глас

2020.10.07 | 13:15

2
абе руски идиот ти неможа с хартиена бюлетина да гласуваш три пъти те връщаха, камо ли електронно ти и такива малоумници като теб
К. У. Р за БСП и боклука радеффф

2020.10.07 | 14:02

3
ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЗДРАВ, ПРАВ И КОРАВ В РАЗПРАНАТА П.УТКА НА ДЕСА РАДЕВА! радефф махай се за родината ти, ПИЯнА ПРосИЯ, откачен кауне!
Бай Хой

2020.10.07 | 14:06

4
Хахаха, нагли идиоти сме си ние герберастите, продължаваме грубо да погазваме Конституцията и всички останали закони. Ето затова ни намрази народът и ще ни бие шута на следващите избори- отиваме на бунището на историята, при СДС и НДСВ, там, където си заслужихме мястото.
Бай Хой

2020.10.07 | 14:10

5
Насррраният гербав трол под мен продължава да вие на умряло, имитирайки многочисленост, но уви, вече никой не обръща внимание на психясалите ни последни привърженици-ГРОБ умря.
Ники

2020.10.07 | 15:21

9
да беше си сложил име ЦЪРВУЛ,щеше да ти подхожда по вече
Българин

2020.10.07 | 14:24

6
Как да ида да гласувам като се случват подобни глупости ? Ей за това изборния вот винаги е под 50% и според всички правила на вселената трябва изборите винаги да са НЕЛЕГИТИМНИ . Отново ще има престъпления подмяна на протоколи бюлетини мъртви души платени цигани и контролирана администрация . Хич няма да ида да гласувам
Генади

2020.10.07 | 14:26

7
И така Румен Ветото пак глътна вода :)
бай Пешо

2020.10.07 | 14:27

8
Машинното гласуване се манипулира много по-лесно, затова бсп искат само машинно!

2020.10.07 | 15:23

10
Ветов ко бе,пак пи студена вод

Добави коментар

Водещи новини