Ветото на президента върху Изборния кодекс бе отхвърлено

  • 07 октомври 2020 12:52

  • 878
  • 10
Ветото на президента върху Изборния кодекс бе отхвърлено
© Народно събрание

Ветото върху Изборния кодекс, наложено от президента, влезе за обсъждане в Правната комисия. Депутатите изразиха учудване как Румен Радев не е имал проблем да бъде избран с хартиени бюлетини, а сега се обявява толкова силно против това. В крайна сметка ветото бе оборено с мнозинството от гласовете в комисията.  "За" повторното приемане на кодекса гласуваха 11 членове на комисията, "против" - 9 и "въздържали се"- 1, с което той бе приет, а ветото отхвърлено.

Президентът обяви в специално обръщение в края на септември, че връща за повторно гласуване новите изменения в Изборния кодекс. Той смята, че има липса на предвидимост относно машинното гласуване. 

"През миналата година законодателят постанови изисквания за изцяло машинно гласуване за президентски и парламентарни избори. С последните промени се позволява едновременното въвеждане на машинен и хартиен вот и ръчното им броене, което обезсмисля машинното гласуване", се казва в мотивите на Радев.

Президентът видя проблем и относно работата на "Информационно обслужване". Според него "законодателят лишава ЦИК от възможността да определи изпълнител за компютърната обработка на гласувалите и данните от гласуването като изцяло вменява тези дейности на „Информационно обслужване“ АД, пренебрегвайки редица разпоредби за конкурсното начало в стопанската дейност и предотвратяване на злоупотребата с монополизма и нелоялната конкуренция".

Отцепниците от БСП внасят промени в Изборния кодекс, свързани с преференциите

Спорове относно Изборния кодекс имаше неизменно днес в Правната комисия. Христиан Митев от Патриотите защити вече гласуваните промени. Управляващите от ГЕРБ също казаха, че целта е да се направи избирателният процес привлекателен. Анна Александрова заяви, че има гласоподаватели, които не желаят да упражнят правото си само с машина.

"Не заблуждавайте българските граждани и не манипулирайте", реагира остро тя към опозицията от БСП.

Социалистите пък репликираха, че протестиращите искат изцяло машинно гласуване.

Последвайте канала на

Novini.bg
878 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2020.10.07 | 15:23

10
Ветов ко бе,пак пи студена вод
Бай Хой

2020.10.07 | 14:10

5
Насррраният гербав трол под мен продължава да вие на умряло, имитирайки многочисленост, но уви, вече никой не обръща внимание на психясалите ни последни привърженици-ГРОБ умря.
Ники

2020.10.07 | 15:21

9
да беше си сложил име ЦЪРВУЛ,щеше да ти подхожда по вече
бай Пешо

2020.10.07 | 14:27

8
Машинното гласуване се манипулира много по-лесно, затова бсп искат само машинно!
Генади

2020.10.07 | 14:26

7
И така Румен Ветото пак глътна вода :)
Българин

2020.10.07 | 14:24

6
Как да ида да гласувам като се случват подобни глупости ? Ей за това изборния вот винаги е под 50% и според всички правила на вселената трябва изборите винаги да са НЕЛЕГИТИМНИ . Отново ще има престъпления подмяна на протоколи бюлетини мъртви души платени цигани и контролирана администрация . Хич няма да ида да гласувам
Бай Хой

2020.10.07 | 14:06

4
Хахаха, нагли идиоти сме си ние герберастите, продължаваме грубо да погазваме Конституцията и всички останали закони. Ето затова ни намрази народът и ще ни бие шута на следващите избори- отиваме на бунището на историята, при СДС и НДСВ, там, където си заслужихме мястото.
К. У. Р за БСП и боклука радеффф

2020.10.07 | 14:02

3
ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЗДРАВ, ПРАВ И КОРАВ В РАЗПРАНАТА П.УТКА НА ДЕСА РАДЕВА! радефф махай се за родината ти, ПИЯнА ПРосИЯ, откачен кауне!
народен глас

2020.10.07 | 13:15

2
абе руски идиот ти неможа с хартиена бюлетина да гласуваш три пъти те връщаха, камо ли електронно ти и такива малоумници като теб
Вето Ветов

2020.10.07 | 13:03

1
Много ми е чудно ,защо в НС изобщо обръщат внимание на олигофренщините на руменото Радевче ?! На всички ни (вече) стана ясно ,че човечецът е нелечим идиот.

Добави коментар

Водещи новини