Николова на среща с концесионери: Помощта за пътувания за хората на първа линия, ще е в подкрепа на целия сектор

  • 26 септември 2020 12:45

  • 420
  • 0
Николова на среща с концесионери: Помощта за пътувания за хората на първа линия, ще е в подкрепа на целия сектор
© Министерството на туризма

Помощта за пътувания от 210 лв., която получават хората на първа линия в борбата с пандемията за минимум 7-дневна почивка, ще е в подкрепа на целия туристически сектор, съобщава Министрестото на туризма.

Средствата се отпускат от националния бюджет и са целеви за работещите на първа линия в овладяване на пандемията от коронавирусната инфекция.

Целевото финансиране може да се използва до края на следващата година. Това е заявила вицепремиерът и министър на туризма Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и по време на среща с концесионери на морски плажове, пише в съобщението.

Още по време на извънредното положение с промени в Закона за здравето бе дадена възможност за намаляване на дължимите концесионни възнаграждения с 50 процента при условие концесионерът да намали крайните цени за потребителите при ползването на плажните принадлежности, припомнила Николова. Тя посочила, че стопани на 56 морски плажа са подали заявления преди 25 май 2020 г. за намаление на таксите за този летен сезон.

Вицепремиерът информирал, че на горещата телефонна линия на Министерството на туризма, по електронен път и в социалните мрежи този сезон са получени множество сигнали на потребители - за неправилно обозначаване на услугите, които се предоставят на морския плаж, за неясни зони за платени плажни принадлежности и допълнителна търговска площ към заведенията. 

Марияна Николова пред представители на "Българско ски училище": Приветстваме идеята за разработване на ваучери за обучение на деца

Николова подчертала, че това нарушава правата на туристите, има силен негативен ефект върху общата оценка за реализираната почивка и рефлектира върху цялостния имидж на предоставяните услуги. По думите й друга нередност, за която са постъпили сигнали, са проблеми с чадърите и шезлонгите в платените зони, които създават неравнопоставеност за ползването на плажните принадлежности.

В изминаващия вече сезон имаше и добри примери - на 23 морски плажа, отдадени под наем и на концесия, са предлагани безплатни чадъри и шезлонги, а на други - 68 ивици, единичната цена, на която се предлага чадър или шезлонг, е под 5 лева, заявила Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и.

Тя благодарила на стопаните, които въведоха тези антикризисни мерки, за да бъдат привлечени повече посетители на крайбрежието и да се насърчат пътуванията към морските ни курорти. Това има своя положителен ефект и върху общите резултати за летен сезон 2020.

Представителите на концесионерите са поискали класифициране на плажовете, тъй като ивиците са различни и имат свои специфики, които трябва да бъдат отчетени при сключване на договорите за стопанисване. Николова посочила, че се обмисля подобна идея, като се работи по анализ в тази посока.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
420 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини