Договорът по проекта за нови патрулни кораби за ВМС може да се случи през ноември

  • 17 септември 2020 18:25

  • 503
  • 0
Договорът по проекта за нови патрулни кораби за ВМС може да се случи през ноември
© Булфото (архив)

Договорът по проекта за нови патрулни кораби за Военноморските сили /ВМС/ може да се случи през ноември, прогнозира пред журналисти заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, който беше сред представителите на ръководството на военното ведомство, участвали в днешното заседание на ресорната парламентарна комисия.

По думите му е съвсем реално договорът да се случи в рамките на периода от началото на ноември до средата на месеца.

Проектът за придобиване на модулен многофункционален патрулен кораб за нуждите на ВМС е на етап подготовка на доклад за министъра на отбраната, който след това трябва да бъде внесен в Министерския съвет. В момента междуведомствена работна група, председателствана от заместник-министъра, изготвя протоколите от състоялите се преговори с избрания кандидат - германската компания "Люрсен". Финализираме тези разговори предвид и на това, че получихме известие от Министерството на финансите от края на миналата седмица, че предвидените в централния бюджет средства в размер на 171 млн. лева за настоящата година следва да бъдат препланирани с начало 2021 г., обясни Величков. Това, по думите му, е наложило да известят германската компания за настъпилата промяна и се очаква тяхната реакция. Това със сигурност ще доведе до още един кръг преговори с тях, обясни Величков, цитиран от БТА.

Зрелищни демонстрации за празника на ВМС във Варна

По проекта за придобиване на основна бойна техника за изграждането на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада /за нови бойни машини за Сухопътните войски/ сме пред отваряне на ценовите оферти, посочи Величков. Той прогнозира евентуален договор по този проект идната пролет.

Това е стъпка към задълбочаване на военното ни сътрудничество със САЩ, посочи министър Красимир Каракачанов в отговор на въпрос в Комисията по отбрана за политическите измерения на решението на правителството, с което разрешава от 26 септември до 30 октомври съвместно изпълнение на задачи по охраната на въздушното пространство на България от българските ВВС и Силите на САЩ. Задълбочаването е на фона на рамката за сътрудничество в сферата на отбраната от 10 години, което със САЩ ще подпишем скоро, отбеляза министърът. Това е полезна стъпка за националната ни сигурност с оглед на събитията в региони с непосредствена близост до границата ни, както и на проблемите, които възникват вследствие на конфронтацията в Егейско море между съюзнически държави като Турция и Гърция, отбеляза Каракачанов.

Комисията разглежда и проектопромени в Закона за резерва на въоръжените сили, които предвиждат възможност за въвеждане на срочна служба в доброволния резерв. Очаква се това да увеличи броя на подготвените български граждани за защита на страната. Депутатите трябва да получат днес и информация за Стратегическия преглед на системата за защита на националната сигурност и Стратегическия преглед на отбраната.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
503 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини