Водолазите от състава на ВМС показаха високо ниво на подготовка в „Eurаsian Partnership MCM Dive - 2020“

  • 12 август 2020 16:42

  • 376
  • 0
Водолазите от състава на ВМС показаха високо ниво на подготовка в „Eurаsian Partnership MCM Dive - 2020“
© Министерство на отбраната

Водолазни групи от българските Военноморски сили получиха висока оценка за участието си в ежегодното международно учение „Eurаsian Partnership MCM Dive- 2020“. Домакин на учението, което се проведе от 3 до 7 август при безпрецедентни противоепидемични мерки, бяха Военноморските сили на Румъния, съобщава Министерство на отбраната.

В учението участваха военнослужещи от състава на военноморските сили на България, Румъния и Европейското командване на САЩ. Българските ВМС бяха представени от сборна водолазна група от аварийно-спасителния отряд и от минен ловец „Цибър“, под общото ръководство на командира на 18-ти дивизион кораби със спомагателно назначение капитан II ранг Даниел Тодоров.

41-ият контингент получи сертификация за участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан

В полигони на ВМС на Румъния източно от пристанище Констанца участниците в учението отработиха задачи по търсене и неутрализиране на мини, невзривени боеприпаси и импровизирани взривни устройства в прибрежни райони и на малки дълбочини.

От борда на румънския минен заградител „Вицеадмирал Константин Балеску“, който до 15 юни беше флагман на втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2), бяха изпълнени подводни технически дейности с използване на дълбоководна водолазна система. Бяха отработени и действия за оказване на помощ на пострадал водолаз чрез провеждане на лечебна рекомпресия в барокамера.

За пореден път подготовката на българските водолази, както и способността им да работят безпроблемно в съвместни екипи с военнослужещи от армиите на други държави-членки на НАТО, бяха оценени много високо.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
376 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини