Кой ще е новият председател на ЦИК?

  • 16 септември 2020 08:55

  • 956
  • 4
Кой ще е новият председател на ЦИК?
© БНТ

Няма подадени кандидатури за председател на Централната избирателна комисия. Ще има нова процедура. Това каза в сутрешния блок на БНТ зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир ЦиповКрасимир ЦиповКрасимир Ципов е български политик, народен представител в 41, 42, 43 и 44-то Народно събрание. На два.

"Нашите очаквания бяха другите парламентарно представени партии и коалиции да внесат своите кандидатури, които да бъдат обсъдени. Да бъдат на професионалисти. За съжаление, не видяхме такова нещо. Така в новата процедура ще трябва да предложим и ние кандидатура. Направихме такъв жест да приемем предложения от други политически субекти, но явно няма такъв интерес", коментира Ципов.

Той потвърди, че ГЕРБ има варианти. "Ще обсъдим тези номинации помежду си и с коалиционните партньори. Надяваме се да се обединим около кандидат, който е доказан професионалист с безупречен бекграунд, така че да оглави ЦИК", допълни депутатът.

Ципов отхвърли слуховете, че за председател на ЦИК ще бъде издигната кандидатурата на бившия правосъден министър Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св.. Той обаче отказа да назове имена.

"Нашата идея е да подкрепим кандидатурата на някой магистрат, който има опит в разглеждането на такъв тип дела, смятаме, че това трябва да е профилът на следващия председател на ЦИК", допълни Красимир ЦиповКрасимир ЦиповКрасимир Ципов е български политик, народен представител в 41, 42, 43 и 44-то Народно събрание. На два.

Народното събрание прие оставката на Стефка Стоева като председател на ЦИК

Депутатът от БСП Явор Божанков обаче коментира, че бъдещият председател освен професионалист, трябва да е и и безрасъден. "Кандидатът трябва да е не само добър професионалист, а много смел или безразсъден. Целият изборен процес е пред провал. Това не е мнение на БСП, това е мнението на неправителствения сектор на експертите", заяви Божанков.

"Това, което ГЕРБ написаха като Изборен кодекс, е истинска обида за юридическата мисъл. Той е просто сбор от норми, които си противоречат", заяви депутатът от левицата.

"Старият председател защо напусна - че ЦИК е изправена пред невъзможно положение. Този нов председател ще трябва да поеме цялата отговорност. Този човек е наясно, че ще излезе основен виновник. ГЕРБ в момента се чудят на кой да прехвърлят отговорността за проваления машинен вот. Трябва да намерят някой много безразсъден човек, който да поеме тази огромна отговорност, която му прехвърлят", категоричен беше Божанков.

Последвайте канала на

Novini.bg
956 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.09.16 | 09:22

4
Тъпите комунета са толкова елементарни, но за съжаление народа в едната си не малка част е прост и необразован.. Защо не предложиха свой председател на цик?! Щото като загубят И тези избори няма да имат как да се оправдаят и ревът, че са фалшифицирани
????

2020.09.16 | 09:21

3
За какво ли ни е "цик",за какво ни е "председател",след като си имаме "лрофесор–математик" Константинов,който вече е ПОДГОТВИЛ "изборните резултати"?! Българиоооооооооо!!! НАРОДЕ????

2020.09.16 | 09:15

2
Център за избирателна патология

2020.09.16 | 09:09

1
Да го преименуват на ЦИП и Краси Ципов да поема председателството.

Добави коментар

Водещи новини