Парламентът ратифицира Доброволното споразумение за гаранция с ЕС за смекчаване на рисковете от безработица, заради COVID-19

  • 09 септември 2020 11:03

  • 293
  • 0
Парламентът ратифицира Доброволното споразумение за гаранция с ЕС за смекчаване на рисковете от безработица, заради COVID-19
© Булфото (архив)

Парламентът ратифицира едновременно на две четения Доброволното споразумение за гаранция между България и ЕС, свързано със смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства, вследствие на избухването на COVID-19. "За" бяха 111 депутати, петима се въздържаха.

Европейският инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване рисковете от безработица при извънредни обстоятелства ще допълва националните мерки като предоставя финансова подкрепа на държави-членки за покриване на внезапните увеличения в публичните разходи за запазване на заетостта. Той ще финансира също някои здравни мерки на работното място, целящи намаляване на рисковете за здравето и осигуряване на безопасни условия на труд.

Общият бюджет на Инструмента е 100 млрд. евро. Финансовата помощ ще се отпуска под формата на заем, като има ограничен срок на действие - до края на 2022 г. Европейската комисия ще набира средства от финансовите пазари, за да ги предостави впоследствие на държавите членки.

За набирането на средствата за финансовата помощ, отпускана по Инструмента, е необходим ангажимент от държавите-членки за предоставяне на насрещни гаранции за риска в общ размер на 25 млрд. евро. Размерът на изискуемата от дадена държава гаранция е пропорционален на относителния дял на брутния й национален доход в този на ЕС.

С доброволното гаранционно споразумение България поема задължение при поискване да предостави неотменими и безусловни гаранции в максимален размер от 107 466 500 евро /210 186 204,70 лева/.

Парламентът попълни състава на временната комисия за придобиване от ББР на акции от капитала на Първа инвестиционна банка

На 24 и 25 август 2020 г. Европейската комисия представи пред Съвета предложения да бъде предоставена финансова подкрепа в размер на 87,3 милиарда евро на 16 държави-членки в рамките на инструмента SURE, сред които и България. Според предложението на Комисията на страната ни ще бъде предоставена финансова подкрепа от 511 милиона евро.

В тази връзка Народното събрание прие промени в Закона за държавния бюджет за 2020 г. като предвиди възможност в рамките на годината Министерският съвет да издава държавни гаранции и като сключи Споразумение.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов /ДПС/ отбеляза, че, за да бъде мобилизиран този финансов ресурс от 100 млрд евро, ЕК набира гаранционен фонд от 25 млрд евро и фондът трябва да бъде изцяло попълнен, за да могат страните да теглят после заем. Въпросът е ще имаме ли готовност за това, отбеляза той. ДПС смята, че трябва да има готовност за мерки, които да подпомогнат тези за запазване на заетостта, тъй като през есента и зимата се очаква безработицата у нас да е около 300 хиляди души.

Последвайте канала на

Novini.bg
293 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини