Росен Плевнелиев: Молдова има приятел в лицето на България

  • 19 април 2012 19:06

  • 446
  • 0
Росен Плевнелиев: Молдова има приятел в лицето на България
©

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното изрази пред молдовския премиер Владимир Филат признателността на България за решението на молдовското правителство да възстанови финансирането на Тараклийския регион.

Това стана на среща на "Дондуков" 2 между президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и премиера на Молдова Владимир Филат, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. “Развитието на Тараклийския регион, в който живеят около 40 000 българи, е от особено значение за българското общество”, каза Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и изрази очакването си, че предстоящите реформи в Молдова няма да доведат до влошаването на административните, културните и образователните условия за съхраняване на българската общност.

Българският държавен глава и молдовският премиер изразиха подкрепата си за превръщането на Тараклийския университет в регионален, което ще позволи в него да се обучават и българи от Украйна и Румъния.

В лицето на България Молдова има приятел и поддръжник за своята европейска интеграция, каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Държавният глава подчерта, че в интерес на всички държави от ЕС е процесът на разширяване на Съюза да завърши успешно. “България е готова да сподели своя опит в тази посока, тъй като е изминала пътя на дълбоките обществени реформи, които сега предприемат молдовските власти”, каза държавният глава.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и Владимир Филат дадоха висока оценка на икономическото сътрудничество между България и Молдова. През 2011 г. двустранният стокообмен се е увеличил с 40% в сравнение с 2010 г. и възлиза на над 100 млн. щатски долара. Изразена бе обща увереност, че проведеният в София бизнес форум ще има позитивен ефект върху увеличаването на двустранния стокооборот.

Владимир Филат отбеляза, че в Молдова предстои да бъдат приватизирани значителни държавни активи и отправи покана към българския бизнес да участва в този процес.

Премиерът подчерта, че в Тараклийския регион в Молдова има две свободни икономически зони, които също могат да представляват интерес за българския бизнес.

На срещата бе отбелязано също така доброто двустранно сътрудничество в сферите на културата и образованието.
Премиерът Филат оцени високо предоставянето на стипендии за гражданите на Молдова от българските висши учебни заведения.

Българският държавен глава отправи покана към своя молдовски колега Николай Тимофти да посети страната ни в удобно за него време.

Последвайте канала на

Десислава Станева
446 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини