Доктор по конституционно право : За Конституцията трябва да се търси най-щадящият метод

  • 21 август 2020 10:07

  • 851
  • 0
Доктор по конституционно право : За Конституцията трябва да се търси най-щадящият метод
© Колаж, Novini.bg

Когато става въпрос за промени в Конституцията, трябва да се търси най-щадящият метод и да се види дали тези промени не са възможни най-напред през промени в законодателството, а на следващо място – през евентуални промени, направени от обикновено Народно събрание. Тази позиция изрази пред БНР Симона Велева, доктор по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Аристотел е казал, че законът трябва да бъде разум, освободен от страсти. Конституционното право е онзи закон, който трябва да вдъхва разум на цялото законодателство и на цялото общество. Конституцията представлява здравите основи на обществото, представено като къща“, коментира Велева в предаването "Преди всички".

Тя предупреди, че премахването на института на Великото народно събрание и заложените нови мнозинства с предлаганото намаляване на броя на депутатите създават изключителна неустойчивост на Конституцията.

"Преамбюлът е част от действащото право и не бива да бъде подценяван", категорична е Симона Велева.

Николай Младенов с горещ коментар за протестите, Конституцията и институционалната криза у нас

По думите й ме е вярно, че положенията, заложени в преамбюла, не са действащо право.

Велева отбеляза, че в проекта за нова Конституция основните права са позиционирани в края на документа, а според нея има причина да са в началото, защото борбата за основните права винаги е предшествала приемането на една конституция и хората винаги са се борели първо за правата си.

По повод въвеждането на индивидуалната конституционна жалба Симона Велева отбеляза, че големият въпрос е не дали гражданите изобщо трябва да имат достъп до Конституционния съд, а какъв да бъде механизмът и процесуалният ред за това.

Последвайте канала на

Novini.bg
851 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини