България предостави хуманитарна помощ за борба с коронавируса в Албания

  • 04 август 2020 21:17

  • 678
  • 4
България предостави хуманитарна помощ за борба с коронавируса в Албания
©

На церемонии в градовете Поградец и Кукъс извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Албания Момчил Райчевски връчи на кметове на няколко албански общини безвъзмездна хуманитарна помощ за борба с последиците от кризата с коронавируса в Албания. Помощта е осигурена с решение на Министерския съвет на Република България, по инициатива на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

1500 индивидуални пакета с храни от първа необходимост и хигиенни материали са предвидени за социално слаби семейства в общините Поградец, Пустец, Либражд, Пъреняс, Кукъс, както и за деца, диагностицирани с аутизъм в гр. Елбасан.

В Поградец посланик Райчевски връчи хуманитарните пакети на кмета на града Илир Джаколи, на кмета на Пустец Пали Колефски и на заместник-кмета на Пъреняс Албан Чекрези. В изявлението българският посланик подчерта, че помощта е част от систематичната политиката на България за подкрепа на страните от Западните Балкани в рамките на участието на страната ни в международното сътрудничество за развитие.

Рекорден брой нови случаи на коронавирус в Албания

Той изтъкна, че два месеца по-рано България е предоставила дарение от 300 комплекта защитни костюма за многократна употреба, шлемове и защитни очила, предназначени за медиците, борещи се на първа линия с вируса КОВИД-19 в Република Албания.

Кметовете на населените места изразиха благодарност за проявената от страната ни солидарност в подкрепата на Албания и изразиха очакване за повече сътрудничество между страните ни за преодоляване на последиците от пандемията. В град Кукъс посланик Райчевски връчи помощта на градоначалника Сафет Гици. Изтъквайки доброто сътрудничество с общината, той припомни продължаващата ангажираност на страната ни към гражданите, населяващи областта, като каза, че добросъседството и приятелството често се изразяват с малки жестове, които невинаги намират място в медиите.

В предстоящите дни от кметството ще предоставят пакетите на по-малките общини в област Гора, населени основно с представители на българското национално малцинство. Кметът Гици изрази благодарност за предоставената помощ, подчерта доброто сътрудничество и изградените приятелски отношения с посолството и с посланик Райчевски и изрази надежда, че българската страна ще продължи да подпомага община Кукъс и по-специално подобряването на училищната инфраструктура в Шиштавец, Оргьост, Борье и други населени места в Гора, където живеят представили на българското национално малцинство.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
678 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Браво

2020.08.04 | 21:35

1
Албанците са наши естествени съюзници срещу сърбо-визонтийците!
Бат САЛИ

2020.08.04 | 23:04

2
Прочети малко история и тогава пиши съчинение по картинка
Браво

2020.08.05 | 00:32

3
През фаталната 1913 година българското командване изпраща македонска чета да искат помощ от Албания срещу многобройната сръбска армия, която изморената от Одринската епопея Българска войска едвам удържа. За съжаление сърбите залавят четата и ги убиват.
Уотсън

2020.08.05 | 01:02

4
Не разбирам защо постоянно помагаме на албанците ,а не на сърби македонци или по-подобни нам ?!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини