Захариева: "Света София" има историческа символика и универсална стойност

"Света София" има наистина историческа символика и универсална стойност. Тя трябва да продължи да представлява плурализма и многообразието на религиозното, културното и историческото наследство, каза министърът на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на в отговор на парламентарен въпрос от Павел ШоповПавел Шопов Павел Димитров Шопов е роден в Пловдив. В родния си град завършва гимназия, а през 1981 година  за позицията на България, свързана с промяната на статута на храма "Света София" в Истанбул от музей в джамия.

Захариева напомни и изразеното вече от Светия синод на Българската православна църква становище по темата.

По думите ѝ МВнР следи от началото казуса със "Света София", излязло е и с официална публична позиция по него, в която се казва, че изразяваме голямо съжаление за промяната на статута на храма и се присъединяваме към призивите на международната общност, ЕС и на ЮНЕСКО за запазване на досегашния му статут. В становището се посочва и очакването да бъде съхранена универсалната стойност на паметника като част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Путин и Мицотакис призоваха "Света София" да служи като "символ на мира и разбирателството"

Подкрепяме подхода на ЮНЕСКО, който залага на избягване на политизирането на въпросите, свързани с управление на обектите на световното наследство, отбеляза Захариева. За съжаление решението е взето, ще правим всичко възможно, включително и в комитета на ЮНЕСКО, да се съхранят християнските символи в храма и превръщането в джамия да не доведе до заличаването им, посочи министърът на външните работи.

През вековете редица народи са издигали паметници на своите религии, голяма част от които днес са достояние на цялото човечество и са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Безспорно е един от най-емблематичните от тях е именно "Света София", посочи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, която припомни историята на храма, който, по времето на модернизацията на държавата, извършена от Ататюрк, се превръща в религиозно културно наследство на цялото човечество. Захариева отбеляза, че по повод на решението за промяна на статута на храма от музей в джамия, собствеността на базиликата е прехвърлена от министерството на културата и туризма на Турция към дирекцията по религиозни въпроси - Дианет.

Според Павел ШоповПавел Шопов Павел Димитров Шопов е роден в Пловдив. В родния си град завършва гимназия, а през 1981 година  е необходима по-категорична позиция на България по казуса. Той акцентира върху вековната християнска принадлежност на България и призова Захариева темата да бъде следена.
 

Коментари

 1. 2020.07.25 | 16:15
  Волята на турския народ е Ауллах Воля
 2. 2020.07.24 | 14:08
  Ердоган прави със Света София това, което ББ прави с българия. Разликата е , че на турците им харесва, а на българите не. Земете го скрийте някъде този соросоиден рептил.
 3. 2020.07.24 | 12:57
  grozna grobarska mastio sveta sofia kato djamia vece niama nikakva stoinost vzemete si prestapnici imeto a turskiat manaf da krasti novata si djamia maimun deere i da se klania na maimunite
 4. 2020.07.24 | 12:31
  върви да миеш кратата не ердоган кучко
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет