Първан Симеонов: Освобождаването на министри е знак, че Борисов иска да остане до края

  • 16 юли 2020 07:10

  • 4724
  • 14
Първан Симеонов: Освобождаването на министри е знак, че Борисов иска да остане до края
© Булфото (архив)

Според социолога Първан Симеонов освобождаването на министри от кабинета е знак, че премиерът се опита да довърши мандата.

БНТ: Премиерът Бойко Борисов тази вечер поиска оставките на Горанов, Маринов и Караниколов. Какъв знак е според Вас това?

Обсъждат бъдещето на кабинета на Коалиционен съвет

Това е знак, че няма много ясен план какво иска да направи. Първо, по-рано днес контролирано бяха пуснати така да се каже на обществено обсъждане между 3 и 5 варианта, с които ясно си личи, че Борисов търси начин да запази донякъде достойнство и да не стига до служебно правителство, лидирано от Радев. Тези варианти обаче бързо бяха приети от Корнелия Нинова и от Румен Радев като половинчати варианти и бяха отхвърлени. Сега Бойко Борисов прави друга крачка, която издавам, че още не е изоставил варианта да остане до края. 

Тази крачка с махане на министри, свързани с г-н Пеевски. Малко е закъсняло това обаче, защото сега изглежда не като проактивно действие, а като действие под напора на обстоятелствата. И ми се струва, че протестът трудно ще приеме това за задоволително. 

От друга страна, все пак нека не забравяме, че все някога напрегнатата ситуация ще свърши и ще се влезе в истински предизборна ситуация. И тогава пък едно такова движение би стегнало много от привържениците на управляващата партия, които вероятно биха си казали "Борисов им даде всичко, което поискаха, но това не ги задоволи". Така че Борисов донякъде играе с идеята да запази шансове за оставане. 

Борисов поиска оставките на Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов

БНТ: Протестиращите казаха днес, че това не е достатъчно, искат оставката на цялото правителство. Накъде вървим?

Борисов е разколебан. Очевидно пак е заговорило онова "Борисовско" нежелание да бъдеш критикуван и да има протести под прозорците. Струва ми се, че протестите трудно ще приемат междинни варианти и те искат всичко.

В същото време протестите може би трябва да стигнат с мисълта, че всичко е много трудно да постигнат, защото не ми се вижда от днешна гледна точка много вероятна оставката на главния прокурор. Както се вижда последните дни, всичко е възможно. Видяхте как се случи перфектна политическа буря буквално от нищо нещо. Не бива да се избързва с прогнози.

Днешният акт на Борисов в последните часове показва, че той не е загубил идеята да остане до края. Да видим дали ще му се получи. За да му се получи, трябват здрави нерви. Това, което в момента Борисов демонстрира не са здрави нерви.

 Парадоксалното е, че ГЕРБ и ДПС са най-готови за бързи избори. Да, тези бързи избори ще преминат през служебно правителство на Радев, което означава, че няма Борисов да организира изборите.

За това като че ли Борисов иска да се разминем с този вариант и предлага какви ли не възможности. Тези възможности, обаче не знам дали ще бъдат приети от протеста, предаде БНТ.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
4724 14

Коментари 14

Добави коментар
Избягал от зверствата и издевателствата на БКП-БСП

2020.07.16 | 08:41

11
НИЩО не излиза от тоя народ! Да му строиш пътища, училища, заводи, да се опитваш да поправиш и то насвякъде из страната мизерията оставена от БКП-БСП и той да ти вика, че си престъпник ,при положение, че дедите на тия, които крещат за демокрация и прозрачност са избивали нацията след 1944, а след 1989 те самите САМО са грабили - е това НИКОГА няма да го разбера! Наглецът Радев, с вдигнат юмрук, зове към метеж и защитава най-безсрамно всеизвестен убиец и крадец - бившо ченхе от ДС, другаря БОЖКОВ, нахалницата Нинова, заграбила най-нагло милионо тежко народно имущество с присвояването на ТЕХНОИМПЕКС говори за паралелна държава - Е ТОВА е онази гнусна, нагла, безочлива, безкомпросна и неутолима комунистическа ЖАЖДА за власт и ЛИЧНО облагоденстване! Протестите дойдоха след като Гешве осветли истинската паралелна държава - политикоикономическата олигархия на наследниците от БКП от времето на Тодор Живков! БЪлгария се връща отново там ,от където тръгна през 1989! Ще остане САМО това, което БОРИСОВ направи за последните 10 години! КРАДЦИТЕ и грабителите на българския НАрод се завръщат, озверени и освирепели както никога до сега за власт, пари и МЪСТ! Иначе както са казали други народи - всеки народ си заслужава съдбата! ГОРКАТА БЪЛГАРИЯ! БОГ да й е на помощ!
Радева

2020.07.16 | 12:35

14
колко точен коментар!!!!
Ss

2020.07.16 | 08:49

13
Много тъпо Бойко,махаш най-читавите министри,с което признаваш връзка с дпс!?!??? И сега кои са министрите,на които ще се опираш Ангелкова,Краси Вълчев или нищоправеца Дончев?

2020.07.16 | 08:41

12
Кога Първанчо ще спре да се занимава с наркотрафик, кражби от фонд „Научни изследвания" и трафик на хора. Омръзна ни от глупотевините му.

2020.07.16 | 08:25

10
Всеки път, когато погледна този с козята брадичка, ми иде да му разбия физиономията с тухла. Не спря да адвокатства на БСП, а вие не спряхте да го слушате като ментор.
СЪМ

2020.07.16 | 08:14

9
Ако не ни е грижа какво прави сега Борисов,какво правим ние на площадите?
ИСТИНАТА

2020.07.16 | 07:34

4
НАЙ-ВАЖНОТО, което трябва да направи СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО е:ПЪЛНА РЕВИЗИЯ на моментното състояние на "държавата" ни!!! РЕЗУЛТАТИТЕ от нея, трябва да достигнат до ВСЕКИ ЕДИН БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН!!! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!
оцелял от "градежа" СДС-арски българин

2020.07.16 | 08:08

8
Не като Мусолини,а като пребоядисал се дърт и крадлив комунист,заедно с БСП-Чумата,кояьто връглее из Партията и трови атмосферата.
KKK

2020.07.16 | 07:39

6

............. ДА ГО ОБЕСИМ КАТО МУСОЛИНИ !!!!!!!!!!!!!!

ПЪРВАНЕ

2020.07.16 | 07:48

7
ЗАСРАМИ СЕ! ГОЛЯМ АНАЛИЗ, НЯМА ЩО...ИГРАЕШ ИМА НЕМА!!!
XA XA XA

2020.07.16 | 07:18

1
ДОБРЕ ЧЕ НИ КАЗА , КРЕТЕН ТАКЪВ ! КАТО ОСТАНЕ – УЙЯ ЩЕ ХВАНЕ !
До ДОЛНИЯ ПЕДЕР

2020.07.16 | 07:37

5
ЕЛА ДА ТЕ ИЗПОВЯДАМ .............
Праведен

2020.07.16 | 07:24

2
От това, което си изписал, си личи, че неграмотен ще си бъдеш винаги, а за Първан то е ясно - червен Кольо.

2020.07.16 | 07:24

3
ПОСЛЕДНАТА МИ ГРИЖА Е КАКВИ СА НАМЕРЕНИЯТА НА БАРБА ГАНЬОС????

Добави коментар

Водещи новини