Даниел Митов: В много държави срещите с политиците не са на четири очи

  • 06 юли 2020 14:26

  • 346
  • 1
Даниел Митов: В много държави срещите с политиците не са на четири очи
© Булфото, архив

Бизнесът няма думата, когато става въпрос за назначението на посланици. Това отбляза бившият външен министър Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, по повод скандалите около президентството и бизнесмена Пламен Узунов за лобирането за посланици в други държави. 

По темата бившият дипломат изтъкна пред БНР, че отдавна се наблюдава лошо междуинситуционално взаимодействие между президентството и МВнР. По думите му, често има дисбаланс, който се дължи на това, че държавният глава не е от партията, която съставлява правителството. Митов каза, че той работил добре с президента Росен Плевнелиев, например. 

Бившият министър коментира също, че няма ясна позиция по назначаването на посланици. Според Митов фамилиарничето между бизнеса и политиците не е добре.

"Трудно е за публиката да оцени кога, какви решения се взимат, на базата на какви отношения. Тия проблеми изникват масово. Регулирането на отношенията е един от въпросите, които законодателят трябва да вземе сериозни мерки", смята той.

"В много държави графикът на политиците е публичен, публикува се ежедневно, а самите срещи не се провеждат на четири очи и винаги се водят паметни записки, протокол, това е паметта на държавата, на иституциите", подчерта още Митов.

Заради Бобоков утре Бойко Борисов е извикан на разпит в спецпрокуратурата

Конкретно по случая Бобоков бившият първи дипломат посочи:

"Голямото подозрение много често е, че той, г-н Бобоков се е опитал да подскаже кои биха били за него хората на посланически позиции, с които той би могъл да работи, за да може неговият бизнес да се ползва с определена доза увеличено внимание от страна на въпросните посланици в съответните държави".

Митов обясни, че посланиците имат право да помагат на бизнеса в чужбина, но не само на един, а на всички.

Последвайте канала на

Novini.bg
346 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Кикис

2020.07.06 | 18:41

1
Правя една анкета колко процента от народунаселението си мисли,че шкафчетата на бат 'Бойко съдържат това дето се вижда на снимките?

Добави коментар

Водещи новини