Емил Димитров: Сливането на РИОСВ-София и РИОСВ-Перник няма да промени нищо, освен че двама души няма да бъдат директори

  • 12 юни 2020 14:43

  • 522
  • 0
 Емил Димитров: Сливането на РИОСВ-София и РИОСВ-Перник няма да промени нищо, освен че двама души няма да бъдат директори
© Булфото (архив)

Сливането на РИОСВ-София и РИОСВ-Перник няма да промени нищо, освен че двама души няма да бъдат директори. Това каза министърът на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и в отговор на депутатско питане в рамките на парламентарния контрол.

Въпросът беше свързан с повторното предлагане на обществено обсъждане на промяна на Правилника за устройството и дейността на регионалните инспекции по околната среда и водите. Първото публикуване на сайта за обществено обсъждане е от 23 март, по време на извънредното положение, а второто - от 20 май.

"Сливам ги двете, те ще си останат в Перник, ще си проверяват Перник както досега. Нищо не се променя освен, че двама души няма да бъдат директори, ще се наложи да си сменят визитните картички", каза министърът и посочи, че този въпрос му се поставя от пленарната трибуна за шести път, а е питан по темата и в парламентарната комисия по околна среда и води.

Емил Димитров разкри как ще борим незаконния внос на боклуци

Общата численост на служителите в РИОСВ-София е 46 души, която е недостатъчност да се гарантира ефективност и ефикасност, посочи министърът. Той отбеляза, че териториалният обхват на РИОСВ-Перник обхваща областите Перник и Кюстендил, а общият персонал на инспекцията е 29 души.

Димитров посочи, че е преценил, че така действащите две структури очевидно не са ефективни при многото налагащите се нови задачи. Той посочи, че е ползвал за пример правилник от 2004 г. със структура не от 16, а от 14 РИОСВ. Тази успешна структура е прилагана три години, аз я копирам от БСП, каза Димитров.

Причината за сливането, според министъра, е оптимизацията на превантивната дейност на РИОСВ-София и обезпечаване на контролната дейност на двете инспекции. Той допълни, че областите в страната не съвпадат с броя на регионалните инспекции.

Повторно обявяване на процедура за обществени консултации се е наложило, защото първоначалното провеждане е било по време на извънредното положение. Поради желанието за максимална откритост на административния акт е решено той да бъде подложен на повторно допитване до обществеността, поясни Димитров.

Последвайте канала на

Novini.bg
522 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини