Бюджетната комисия прие на първо четене по-нисък ДДС за книги и ресторанти

  • 20 май 2020 17:17

  • 1241
  • 5
Бюджетната комисия прие на първо четене по-нисък ДДС за книги и ресторанти
©

Бюджетната комисия на Народното събрание прие на първо четене промени в ставката за ДДС за предлагане на ресторантьорски услуги и за продажба на книги да се намали от 20 на 9 процента. 

Депутатите разгледаха шест предложения за промяна на ДДС. В крайна сметка мнозинството от депутати на ГЕРБ прие „своя“ проект, внесен от Красимир Ципов. На заседанието на присъстваха председателят на комисията Менда Стоянова, както и финансовият министър Владислав Горанов. От МФ изпратиха писмена позиция до бюджетната и икономическата комисии в парламента.

Шестте предложения за намаляване на Данък добавена стойност, които се обсъждат в Народното събрание ще намалят приходите в държавния бюджет с 1.763 млрд. лева. Това са 16,57 на сто от общите приходи от данъка, пише в становището на МФ.

 

ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха промените в Закона за ДДС за ресторанти и книги

За да се компенсират разходите в бюджета Корпоративният данък трябва да се вдигне до 17-18 на сто, а ДДС за другите стоки - на 24 процента са изчислили в Министерството на финансите. В момента повечето стоки и услуги са със ставка 20 процента ДДС, а с 9 процента са само хотелиерските и сродни на тях услуги.

Очакваният отрицателен ефект от намаляване на ставката на годишна база е както следва:

- доставки на детски храни, предназначени за деца до три години и детски фармацевтични продукти, включително памперси - 39 млн. лева;
- доставка на учебници, хартиени или електронни, както и учебни помагала, детски книги с илюстрации - 19 млн. лв.;
- ресторантьорски и кетъринг услуги - 150 млн.лева;
- доставка на храни и лекарствени продукти, включително на тези, заплащани от НЗОК - 1538 млн. лева;
- доставка на общи туристически услуги - 19 млн. лева;
- доставка на фитнес услуги - 4 млн. лева.

ДДС за заведения става 9%

Приемането на предложенията ще доведат да увеличаване на разходите на приходната администрация и на бизнеса за отчитане и следене на различният ДДС. Намаляването на ставката не води автоматично да намаляване на цените на стоките и услугите, нито да увеличаване на доходите на лицата. Промяната на ставката само за част от стоките и услугите ще доведе до напрежение в други отрасли и сфери на икономическия живот, посочват от Министерството на финансите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1241 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Цел

2020.05.20 | 19:29

5
Целта е богатия да става по богат а бедния по беден. Богатия ще плаща по малко а бедния повече . Такава идиотска логика има само в банановите държави. Вместо да намалят ДДС на 9% на храните и лекарствата те намалят на мутрите ДДС
Хунта

2020.05.20 | 19:27

4
Поредния удар по бедните които са 85% от населението на БГ . Отново бедните ще го духат докато разходите за мафията се намалят. Бай добри ще плаща ДДС 20% а мутрата с Ролс ройса ще плаща 9 % . Хайде кажете ми това не е ли ХУНТА

2020.05.20 | 18:27

3
СЛЕД ТОВА БОЖКОВ ДВЕ ЗА УКРИВАНИ ДАНАЦИ ПОНЕЖЕ ТОВА НЕ СИ СПОМНЯТ ДА СА ГЛАСУВАЛИ И Т.Н
...

2020.05.20 | 17:58

2
за книгите - най-после!!!! обаче за най-мутренския бранш......слаб две, другари!!!!!!
ШАЙКАТА ПРЕСТЪПНИЦИ

2020.05.20 | 17:41

1
СЕ ИНТЕРЕСУВА ЕДИНСТВЕНО ЗА СВОЕТО ОЦЕЛЯВАНЕ и БЛАГОДЕНСТВИЕ.

Добави коментар

Водещи новини