Румен Радев: Културните дейци не бива да бъдат лишени от извоювани вече трудови права

  • 20 май 2020 09:31

  • 1619
  • 13
Румен Радев: Културните дейци не бива да бъдат лишени от извоювани вече трудови права
© Пресцентър Президентство

Културните дейци имат своя значим принос за укрепване на духовната сила, която обединява обществото. В този труден момент всички творци се нуждаят от подкрепата не само на публиката си, но и на държавата. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на среща с председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански, съобщиха от президентския прессекретариат.

Двамата обсъдиха актуални въпроси в областта на културата в контекста на епидемичната криза и последвалите рестрикции, засегнали първо тази сфера.

От съюза изразиха опасения, че има риск художествено-творческите, техническите и административните колективи да загубят трудови права, след като на 6 юни т.г. изтича срокът на действие на браншовия колективен трудов договор за музикално-сценичните изкуства, а подготовката за новия документ се бави.

Президентът се срещна с главния мюфтия

"При изтичането на действащия договор, той не може да бъде автоматично подновен и се прекратява, а това ще постави на изпитание творци в уязвими групи, особено тези, на които им предстои пенсиониране", обясни Почекански. Той алармира и за липсата на отговор от ресорното министерство по искането за свикване на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество, на което да бъдат обсъдени и антикризисните мерки за бранша.

Културните дейци не бива да бъдат лишени от извоювани вече трудови права, заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и допълни, че особено в настоящата криза липсата на нов колективен трудов договор ще задълбочи тежката ситуация, пред която се изправиха българските творци.

По думите на президента, още в началото на кризата, предизвикана от коронавируса, редица държави са реагирали бързо и адекватно с конкретни и детайлни мерки в помощ на засегнатите артисти. "Необходимо е по-сериозно внимание към българските творци, изгубени работни места трудно се възстановяват", заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1619 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Ла ла лаладжи

2020.05.20 | 10:23

1
Лаладжията пак се изтропа. Колко много са изгладени мозъчните гънки на Чебурашка!
Елдорадо

2020.05.20 | 10:23

2
Културните дейци имат своя значим принос за укрепване на духовната сила, която обединява обществото............... А ти кога ще я обединиш бе х.йо?????
мииии

2020.05.20 | 10:31

3
за този тъмен субект всичко е казано,от дърт турчин ходжа не става!!!!!

2020.05.20 | 10:59

4
От този позитански плъх само простотия може да се очаква. Много прост мъж.

2020.05.20 | 11:05

5
Радев започва да се държи като жадна за медийни изяви плейметка.
мисля че

2020.05.20 | 11:57

6
Йоло Денев щеше да е по добър президент от това хвърчило.
Петър

2020.05.20 | 13:15

7
Какво наистина разбира Румен от култура? Ще надмине Корнела по злоба, завист, по БЕЗСИЛИЕ. Срам ме е от него!
НЕ БЕ ...

2020.05.20 | 13:25

9
РАДЕВ ПО ФАШИСТКИ ЗАЧЕРТВА ПОСЛЕДНИТЕ 9 - 10 ГОДИНИ ...И КАЗВА ....“ ОТ ДНЕС НЯМА ДА ИМА БЕДНИ , ОТ ДНЕС ИМА ДРУТ РЕД И КУЛТУРА , ОТ ДНЕС ИМА ДРУГ РУС НАРОД И СМЕЛ И ДРЪЗНОВАТ ...“ ЕТО ТАКА ПО ФАШИСТКИ ...РАЗДЕЛЯ НАЦИЯТА ...ХИТЛЕР ТАКА Е ПРИЗОВАЛ ...ФАШИСТИТЕ ....КАЗАЛ ИМ ..“ НОВА НАЦИЯ ОТ РУСИ ХОРА - ВИСОКИ НАД 1. 90 И ДРУГИТЕ НЕ СТАВАТ ..“.....РАДЕВ ГОРЕ ДОЛЕ ТАКА ГОВОРИ ПО ЗАПОВЕД НА ПАРКЕТНИЯ БОЛШЕВИШКИ ЩАБ !

2020.05.20 | 13:22

8
Кой ли ти обръща внимание вече на папагалските глупости?!Жалък и смешен но алчен за власт!
21 ГОДИНИ НИКВА КУЛТУРА НЯМАШЕ

2020.05.20 | 13:30

10
КУЛТУРАТЕ СЕ ВЪЗРОДИ ЕДВА ПРЕЗ 2010 ГОДИНА С ТЕАТРИ НОВИ , РЕСТАВРИРАНИ МУЗЕИ , АРХИТЕКТУРА , НОВИ ХРАМОВЕ И ЦЪРКВИ ....ЕТО ТОВА Е КУЛТУРА НА ПРОГРЕСИВНО ОБЩЕСТВО .............ПРИ КОМУНЯГИТЕ ОТ БСП НЯМАШЕ НИЩО ...СУБКУЛТУРА - МУТРИ НА БСП И ХАЛТУРА ЧАЛГА ТОЖЕ НА СЛАВУН МОЖЕ..РАЗСИПАХА ПОКОЛЕНИЯТА ...И СЕГА ПЛАЩАМЕ ВСИЧКИ НИЕ ..!
клепоух зеленочорапец

2020.05.20 | 14:51

11
Радев усети ,че е настъпил котето и сега се чуди къде да се завлече ,та пак някоя медия да се сети за него и да напише два-три реда ,та потенциалните му гласоподаватели (малкото останали живи чугуни ,мангали и рублолюбци) да не решат ,че е забегнал за държава ,с която нямаме договор за екстрадиция (като Цв. Василев и Божков).

Добави коментар

Водещи новини