Борисов разкри: Започва масово тестване в Банско

  • 08 април 2020 08:07

  • 6928
  • 41
© Булфото (архив)

За първи път японски премиер дойде в България на гости преди няколко години. Отношенията между България и Япония са такива, че те включиха и страната ни за дарение на лекарство. Това заяви премиерът Бойко Борисов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб срещу коронавируса. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Припомняме, че вчера стана ясно, че Япония ни дарява противогрипно лекарство. 

Япония дава безплатно на 20 страни, сред които и България, противогрипно лекарство, за да бъде използвано срещу коронавируса

"Таблетирали сме подобно лекарство, което се тества в Австралия. С премиера на Италия говорих също и заедно ще работим с техните университети, както и в Мелбърн, за да се тества лекарство и да се види ефектът", разкри Бойко Борисов. 

"Няма лекарство, което да лекува коронавирус – има такива, които облекчават. Тези препарати сме ги осигурили. Тази сутрин очакваме технолозите, които да тестват медикамент по най-бързата процедура", каза още премиерът.

"Българската индустрия произвежда пъти по-качествени защитни стоки. Казал съм да се произведат 100 защитни облекла за лекарите в Северна Македония. Лесно е да се каже, че сме братя - братя сме и когато умират хора, трябва да помагаме", коментира Борисов.

Борисов: Имам усещането, че някой в тази криза иска да забогатее повече и само вика - държавата да даде

"Променихме индустрията си за дни в шивачество. Ако не бяха нашите герои - тъкачки и шивачки, щяхме да ходим с найлони", разкри Борисов.

"Разпоредил съм на Щаба да започне масово тестване на Банско. Тъй като приемаме, че Банско е огнище - днес започваме тестването", коментира премиерът. 

"Само преди дни разговарях с лидера на Южна Корея - там масовото тестване с бързи тестове не им помогна. Германия - най-мощната икономика, чак сега си произведе бърз тест само за лекари - 150 евро струва теста. Те също нямаха сигурни и готови тестове. Затова и днес ще се видя с доц. Мангъров - приятели сме от години", заяви Борисов. 

"Само преди дни разговарях с Борис Джонсън - съжаляваше за решението за колективния имунитет. Сега той е в интензивното отделение", разкри премиерът. 

"В Австрия отварят малките магазинчета след 2-3 седмици. Ние не сме ги затваряли. Нашите мерки бяха първи в Европа. Хората са дисциплинирани и ходят до магазина, и на работа с маски", каза още Бойко Борисов. 

"Мислим какъв ред и дисциплина да има за хората и за родителите с малките деца за ползване на планини и паркове, но така че да не създадем масовото струпване. Дали ще е като до магазина - сутрин за възрастните хора, ще го мислим", разкри премиерът. 

"Ние не сме в пика", категоричен бе Борисов и допълни, че истински се страхува Великден и Цветница да не ни вкарат в пика на заразата. Премиерът каза, че ще се срещне с патриарха и владиците относно предстоящите празници.

"Вярата в Бога и здравето вървят заедно. Утре мисля, че ще се разберем", допълни Борисов. "По-добре да ме намразят, но единственото работещо нещо е изолацията. Нека бъдем дисциплинирани 2-3 седмици. Разчитаме на самосъзнанието на хората", каза още той.

"С пакет "Мобилност" няма как да работят "зелените коридори". Без българските превозвачи, как ще се движи икономиката между Европа и Азия? Кризата ще изчисти както въздуха, така и такива пакети. Няма как да се приложи такъв пакет", каза Бойко Борисов. 

Съветът на ЕС прие промените в пакет "Мобилност", срещу които е България

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

"Томислав Дончев много добре го каза вчера за Радев – когато двама се карат, по-умният е виновен. Няма какво да коментирам президента, имаме много работа. Умоляваме хората, търсим лекарство, мислим мерките. Във всяка една работа може да се намери кусур. Ние знаем, че можем по добре – задачите ги оправяме  в движение", отговори Борисов на вчерашното изявление на президента Румен Радев. 

Румен Радев: И след 13 май ще има вирус. Няма нищо по-страшно от активната глупост

Относно консула ни в Хага, за когото стана ясно, че е взимал такса "коронавирус", премиерът заяви, че с него ще се заема главният прокурор.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
6928 41

Свързани новини

Коментари 41

Добави коментар
Любчо

2020.04.08 | 12:59

35
Комунистите реват най-много като им спреш кранчето. Те не са свикнали да си изработват, а да взимат на готово. Браво на Бойко, че почна комунистите и започна да им взима бизнесите и паричките и имотите под носа. Евала.... Заставайте зад Бойко, ако искате възмездие от комунисти!!! Никой друг до сега не го е правил, за това толкова много плюят по Бойко, ЗАЩОТО ВЗИМА ПАРИЧКИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ. МНОГО ГИ БОЛИИИИИИИИИИ :)

2020.04.08 | 14:28

41
ДЪЩЕРЯ ТИ И ЖЕНА ТИ КОЛКО СА ИМ Л А П А Л И ЧЕРВЕНИТЕ П,А,Р,Ч,Е,Т,А. ДОЛЕН ТРОЛ СИ ТИ
Достойнството е над всякакви ползи

2020.04.08 | 14:06

39
Всички тези имена надолу (а всъщност един човек) изливат зле прикрита пропаганда. А всъщност е жалък,унизителен и примитивен слугинаж.Хората обаче имат глави,а вие достойнство - НЕ.
Да

2020.04.08 | 14:10

40
Истина е.Жалки лакеи.Не коментари , а направо оди за Бойко.Срам
Жени

2020.04.08 | 13:41

38
За тъпите червени тролове. Трябва малко да им се налее...Румен Радев, в синхрон с Нинова, Диков, Кулезич, Береану, Мая Манолова, Костадинов...все руски доносници, клатят държавата. Но, както на всички избори се вижда, че файда няма...от тях. Народа не е сляп и вчера агенциите дават рейтинги. Бойко, Мутафчийски, а Радев доста назад на трето място, а Нинова на последно.
Боби

2020.04.08 | 13:37

37
'Без Бойко няма България'' го казах в политически план. То и Сирия и Гърция ще ги има заради народа ама глее политиката какво прай. Бойко е построил повече неща в България за последните 2 години от колкото другите правителства за 20 години.
Жени

2020.04.08 | 12:59

36
За Борисов- няма по-добър по разбирателството със всички държави във Света. Това е човека. който първи усеща от къде духа вятъра и на къде да насочи държавата, а също и как да балансира безопасно между големите. Това е дарба! ! Борисов е събирателен образ на българския народ, а в комбинация със коалиционните му партньори показва състояниеto на народа
Petyr

2020.04.08 | 12:58

34
Браво на Премиера, първия политик у нас, който изведе страната от червената тиня в която бяхме потънали до ушите! Браво на Цветан Цветанов, неуморим, познаващ всяка педя от България и не спря толкова години да обикаля град по град, село по село. Никой друг, от никоя партия не го е правил! Респект за труда на всички от ГЕРБ, които работят за БЪЛГАРИЯ! Народът ще го оцени, черните пи-ари и червените фалшивите новини няма да оправят пътищата и да построят нещо! Те винаги са рушили и крали. За това НИЕ СМЕ С ВАС!!! Господ здраве да ви дава и сили!
Mitaka

2020.04.08 | 12:56

33
Сега е времето на Бойко Борисов. Този човек е нужен на историята и тя го създава. Не случайно точно Бойко Борисов, точно в този период от развитието на България е премиер.и дано обнови държавата, и дано българите се променят към по-добро. А Борисов да е жив и здрав и да му помага Бог да пребъде.
Иво

2020.04.08 | 12:55

32
Космически нива делят Радев от Борисов, този доблестен патриот. Скоро кликата на недоразумението Радев, ще се изяде от вътре.Падението му ще бъде невероятна гледка за зрителя.Скоро ще търка наровете на някой затвор цър цър ..Мишката Радев е в капана,който му е щракнал опашката и сега му остава само да църка от болка. ..цър цър
Ерни

2020.04.08 | 12:55

31
Най-добрият, най-почтеният, най-честният пред народа Премиер на България! Много направи, прави и ще прави! БСП-рите, моля, завиждайте тихо! Няма нужда да ревете, като потърпевши! Окрадохте държавата и опоскана я оставихте на ГЕРБ, сега няма какво да виете на умряло! С вас, само погром, и на финала белите автобуси и изнизване през задните входове на парламента. Ай, нЕма нужда!
Ерни

2020.04.08 | 12:54

30
Румен Радев, в синхрон с Нинова, Диков, Кулезич, Береану, Мая Манолова, Костадинов...все руски доносници, клатят държавата. Но, както на всички избори се вижда, че файда няма...от тях. Народа не е сляп и вчера агенциите дават рейтинги. Бойко, Мутафчийски, а Радев доста назад на трето място, а Нинова на последно.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини