Депутатите приеха Закона за мерките по време на извънредно положение

  • 20 март 2020 22:32

  • 35985
  • 92
Депутатите приеха Закона за мерките по време на извънредно положение
© Булфото

Законът за извънредното положение мина на второ четене. Дебатите и гласуванията по текста продължиха над 13 часа.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Законопроектът бе преименуван от Закон за мерките по време на извънредното положение на Закон за действията по време на извънредното положение, обявено на 13 март 2020 г. с решение на Народното събрание.

Военните ще могат да участват в прилагането на мерките срещу коронавируса

Депутатите разрешиха на военнослужещите да могат да участват в противоепидемичните мерки. Предложението беше направено между двете четения от депутата от ГЕРБ Димитър Лазаров.

Законът за мерките за извънредното положение мина на първо четене

Парламентът оправомощи работодателите да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на работниците без тяхното съгласие. Депутатите спряха процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства. Народните представители решиха да се покрива 60% от размера на осигурителния доход за януари 2020 г. на лицата, чиито доходи са засегнати от извънредното положение. Разпоредбата ще важи за срока на действие на този закон, но за не по-дълго от три месеца. Народните представители вмениха задълженията на НОИ да превежда 60% от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г, за лица, осигурени и отговарящи на критерии, определени с акт на Министерски съвет. Средствата трябва да се превеждат по банков път, на съответния осигурител в срок до пет работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация. Средствата ще бъдат за сметка на фонд ''Безработица'' на държавното обществено осигуряване.

Партиите отложиха връщането на надвзетите субсидии

Депутатите приеха още до отмяната на изънредното положение не се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непаричните последици, като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи.

Ще се покрива 60% от размера на осигурителния доход на лицата, чиито доходи са засегнати от извънредното положение

Народното събрание забрани паралелният износ на лекарствени продукти. При нарушение лицето се наказва с глоба в размер на 10 000 лв. и имуществена санкция в размер на 50 000 лв. При повторно извършване на същото нарушение – глобата е в размер на 100 000 лв.

Парламентът реши аптеките да могат да отпускат лекарства само с рецептурна книжка без рецепта съгласно данните за отпуснати лекарствени продукти в нея от предходни месеци и по ред определен от здравната каса. Действието на приетата мярка ще продължи до два месеца след отмяната на извънредното положение, предвижда законът.

Депутатите спряха публичните продани, ограничиха нотариалните производства и определиха в кои случаи не се налага запор на банкови сметки. Текстът гласи, че се спират всички обявени публични продани и въводи във владение, обявени от държавните и частни съдебни изпълнители. С отмяна на извънредното положение публичните продани и въводите във владение се насрочват наново, като не се дължат нови такси и разноски. Разпоредбите предвиждат да не се налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземане на трудови възнаграждения.

Аптеките ще могат да отпускат лекарства само с рецептурна книжка без рецепта

Народните представители решиха да се ограничават нотариалните производства до неотложни такива при спазване на здравно-хигиенните изисквания. Нотариалната камара осигурява дежурни нотариуси при съотношение най-малко един нотариус на 50 000 жители на съответния район.

Народните представители регламентираха и наказанията за невярна информация за разпространението на заразна болест. При предаване по радио, телефон или по друт начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога и невярна информация за разпространението на заразна болест, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от 1000 до 10 000 лв.

Затвор и до 10 000 лв. глоба за фалшиви новини за COVID-19

От 1 до 3 години лишаване от свобода и глоба от 5 хиляди до 10 хиляди лева ще бъде санкцията за спекула с цените на стоките по време на извънредното предложение,

Срокът на валидност на личните карти, който изтича в периода от 13 март до 31 октомври 2020 г., се удължава с шест месеца, реши парламентът. Според приетите текстове за времето на удължения срок личната карта е валиден идентификационен документ за самоличност само на територията на България.

Законът за обществените поръчки няма да се прилага при възлагане на дейности по обезвреждане на пестициди и болнични отпадъци.

Мобилните оператори и доставчиците на интернет вече ще са задължени да предоставят на МВР информация за местоположението на хора, на които е наложена домашна карантина или болнично лечение заради коронавируса. Това ще става чрез идентификаторите им на ползваните клетки от устройствата на техните клиенти или т. нар. трафични данни.Това е последният текст на закона за извънредното положение заради коронавируса, който парламентът прие късно тази вечер. С него се правят промени в Закона за електронните съобщения.

Правосъдният министър Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св., който подкрепи спорната точка, обясни, че вече редица съседки са въвели същия закон.

,,Не мога да бъда категоричен, но не виждам съществена заплаха за личността. Всички членки на ЕС в един момент ще направят такава нотификация. Някои парламенти в съседни държави приеха този закон миналата седмица'', обясни министър Кирилов.

В края на заседанието народният представител от ГЕРБ Анна Александрова, председател на правната комисия, благодари за конструктивната работа на колегите си и пожела законът да бъде ползван за възможно по-кратко време.

NOVINI.BG припомня мерките, приети по време на първото четене на законопроекта за извънредно положение:

1. Забраняват се посещения на увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафенета, сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторантите и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Неупоменатите дейности продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

2. Забраняват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия, забраняват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини, както и всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

3. Сред предложените мерки са и българските граждани, планиращи пътувания извън страната, задължително да сключват медицински застраховки.

4. Предлага се всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа за служителите си, установяване на непълно работно време, ползване на платен или неплатен годишен отпуск. Промените в трудовото законодателство включват още възможност работодателят да има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, включително на такъв, който не е придобил 8 месеца трудов стаж. Ако бременна, кърмачка, самотен родител, служител с 50 и повече процента неработоспособност или друг защитен по Кодекса на труда, сам поиска да излезе в отпуск при извънредно положение, работодателят е длъжен да го разреши. Промените в Кодекса за социално осигуряване обезпечават възможността за упражняване на осигурителни права и гарантират правото на парични обезщетения, помощи и пенсии на гражданите.

5. Законът предвижда до прекратяването на извънредното положение всички процесуални срокове по висящите съдебни, арбитражни, административни и изпълнителни производства да спират да текат. Изключение ще правят тези по наказателните производства.

6. Спира се налагането на запори на банкови сметки на физически лица, на запори върху трудови възнаграждения и пенсии, както и извършването на описи на движими и недвижими вещи, собственост на граждани.

7. Прекратяват се всички обявени процедури по публична продан и въвод във владение при държавните и частните съдебни изпълнители. Регламентира се, че след прекратяване на извънредното положение тези производства ще се образуват и обявяват отново.

8. Ограничават се и нотариалните удостоверявания, като ще бъдат разрешени само спешните и неотложни заверки, а Нотариалната камара ще следва да осигури поне един дежурен нотариус за съответния район при спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

9. Със законопроекта се предвиждат промени и в Наказателния кодекс за лекарите, които не окажат помощ на болен по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи. Те ще се наказват с пробация до една година или с глоба от 300 до 1000 лева. Предлага се инкриминиране на предаването на невярна информация за разпространението на заразителна болест.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
35985 92

Свързани новини

Коментари 92

Добави коментар
Някой

2020.03.21 | 05:05

83
И какво,оказва се,че собствениците на кучета са единствените,които могат да излязат на разходка.........не е честно!!!!!!!!Не е уточнена и продължителността ѝ.....

2020.03.21 | 21:17

92
А моята котка мога ли да я разхождам на синджирче?
циничен червеняк

2020.03.21 | 17:11

90
Червей, всеки може да се разхажда по улици, дворове, около жилищната си кооперация. Верно си за затваряне до живот!
обикновен лъжльо

2020.03.21 | 17:09

89
Създаваш фалшиви новини! ДАНС да се намеси! Издирете и затворете!
ДААА...

2020.03.21 | 00:11

61
дори самите комунисти , компроментираха наистина комунистите , които са били наистина УБЕДЕНИ в правотата си ...ето че няма връзка в това което даже съм написал ...нема глава !

2020.03.21 | 21:14

91
Мдаааа! Първите паднаха в кърви, за да станат последните първи...

2020.03.21 | 08:06

87
ЕГАТИ И ТЪПАЦИТЕ ПИШАТ ТУКА. ОТ ДЕН НА ДЕН ВСЕ ПОВЕЧЕ ЗАТЪПЯВА ТАЗИ НАЦИЯ

2020.03.21 | 08:48

88
бойко влияе на нацията
ot dobrite

2020.03.21 | 06:47

86
...NA BESILOTO VSI4KI POLITICI OT POSLEDNITE 30 GODINI ....SEGA...

2020.03.20 | 23:42

47
ЕХ ДА БЕШЕ ЖИВ АЛЕКО ,ТЕЗИ КОРУМПИРАНИ ОТРЕПКИ ЩЯХА ДА СА МУ МАТЕРИАЛ ПОНЕ ЗА ОЩЕ 5 КНИГИ.
ДО ТОЗИ ОТДОЛУ

2020.03.21 | 05:15

85
А ОСНОВНИЯТ МУ ПРОТОТИП НЯМА ЛИ ДА БЪДЕ БАРБА ГАНЬОС???ТОЙ НЕ Е ЛИ НАПЪЛНИЛ ШКЕМБЕТО???А НА КОРИЦАТА ,БАШ Е НАКРИВИЛ КАЛПАКА?
А ТИ ЩЕШЕ

2020.03.20 | 23:47

50
ДА МУ БЪДЕШ ОСНОВНИЯТ ПРОТОТИП! Я, ВИЖ КАКЪВ СИ СЕ ОЯЛ! ПРИБЕРИ ШКЕМБЕТО, НАКРИВИ КАЛПАКА И ИЗЧЕЗВАЙ, БАЛКАНЕЦО!
Крум Усаински-Крупник

2020.03.20 | 23:36

37
Цървули!!!Издадох заповед за мобилизация на Моята Крепнишка Бригада!!!Идвам в Столицата на Бял Кон!!!Никой не може да ме спре,нито армия нито полиция!!!Ще ги правя на пастет тези боклуци!!!Ура и Слава!!!
ДО ТОЗИ ОТДОЛУ

2020.03.21 | 05:13

84
КАКВИ ПРАСЕТА БЕ ОЛИГОФРЕН???СВИНСКАТА ЧУМА ГИ ЗАТРИ,НО ЕДНО Е ОСТАНАЛО КАТО ТИ ГЛЕДАМ КОМЕНТАРИТЕ.ПО ТОЧНО ЕДНА ФАШИСКА СВИНЯ.
Крум Усаински-Крупник

2020.03.21 | 00:09

60
Мършо Позитанска,ще те разфасовам и ще нахраня прасетата с теб!!!Много обичат кайма от Комундели!!!Каквото не изплюскат-заравям в градината!!!Ура и Слава!!!
д- р Милошев- 4- ти километър

2020.03.21 | 00:08

59
Фори, ти си другият ми любим пациент с параноидна шизофрения. И ти като Пепчето побесня след като ви спрях аналния секс. Изживяваш се като Крум, защото си влюбен в него. Искаш го. Но сега ти слагам усмирителната риза!
Крум Усаински-Крупник

2020.03.21 | 00:00

56
Абе къде е оня шизофреник, д-р Милошев да ми извади вирусите от анала?Вчера със Плювню си пъхахме разни палави играчки по дупките.Явно от играта съм прихванал нещо.
Крум Усаински-Крупник

2020.03.20 | 23:58

55
Цървули!!!Сега е момента да изчегъртаме червената русосифилистична чума от България!!!Каквото пропуснеме,ще го довърши Корона вируса!!!Ура и Слава!!!
Крум Усаински-Крупник

2020.03.20 | 23:52

53
Ама как го лапам на дъртия циганин сорош,не е истина.Важното е да могаме със ПлювнювлиеФ на делото.Ура да живее юдо- циониската мафия на която, служим.
Браво Круме!

2020.03.20 | 23:51

51
Позитано и Дондуков треперят! Въздай справедливост! Народът е с теб и против червено- кафявите антибългари! Ура и Слава!!!

2020.03.20 | 23:46

49
Ще ти намажа малкото мозък който имаш,по асфалта!!!Ш и б а н я к!!!Ура и Слава!!!

2020.03.20 | 23:40

45
ЩЕ ДОЙДА ДА МИ НАМАЖЕШ ЕДНА ФИЛИЯ.
Иван

2020.03.20 | 23:39

42
С теб съм до край, рамо до рамо!
NINA

2020.03.21 | 03:18

81
ZABRANIVASE DA SE RAJDA I YMIRA ZASHTOTO YCHASTVAT POVECHE OT EDIN
Нинче,

2020.03.21 | 03:23

82
ти от толкова аборти, си така изтъргана, че няма как да раждаш! Дано за умирането ти да е рано!
познайте коя партия е

2020.03.21 | 02:34

75
Една партия беше против текста в закона за наказание лишаване от свобода и глоба при разпространение на фалшиви новини за вируса! Ще се сетите ли коя е тя?
Абе, чудя се още

2020.03.21 | 03:15

80
Кой ли пуска фалшиви новини? Един написа, че трябвало декларация като излизаш! Това го има само в някои западни страни въведено! Хората му пожелаха, като отива до контейнерите с декларация, да се хвърли вътре!
Дано са от Ухан

2020.03.21 | 02:40

76
От къде толкова много маски са наверени за Вирусите ни!!
Съдбата на Ухан

2020.03.21 | 03:11

79
е вече твоята лична съдба! Сам си я избра! Сбогом!
Батката

2020.03.21 | 02:52

77
Ке падне тепане, и то яко!!! Вервайте ми!!!
Батката е тъпо мутре

2020.03.21 | 03:09

78
Че ша те тепат по тъпото главе, и то яко е сигурно! Вервайте ми!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини