Аптеките ще могат да отпускат лекарства само с рецептурна книжка без рецепта

Парламентът реши аптеките да могат да отпускат лекарства само с рецептурна книжка без рецепта съгласно данните за отпуснати лекарствени продукти в нея от предходни месеци и по ред определен от здравната каса. Това решиха депутатите с приетите на второ четене текстове от Закона за мерките и действията по време на извънредно положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14045

Действието на приетата мярка ще продължи до два месеца след отмяната на извънредното положение.

Народното събрание гласува и правомощия на министъра на здравеопазването, който със своя заповед ще може да забрани износът на лекарствени продукти в хуманната медицина от територията на България, информира ''Фокус''.

Затвор и до 10 000 лв. глоба за фалшиви новини за COVID-19

Предвидени са и санкции за нарушителите. При установяване на първоначално нарушение се налага глоба в размер 10 хиляди лева и имуществена санкция в размер на 50 хиляди лева, а при повторно извършване на същото нарушение глобата е 20 хил.лв. и имуществена санкция от 100 хил. лв. Предвидено е наказателните постановления за констатирани подобни нарушения да се издават от директора на съответната регионална здравна инспекция или от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14045

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.03.20 | 20:08
  Какъв им е проблема изобщо. Някой който ползва наркотици ще вземе нещо без рецепта. Едва ли.
  1. 2020.03.21 | 20:15
   Проблемът е, че аз примерно пия лекарство против високо кръвно налягане, което ми е изписано преди 15 години и сега не мога да го получа, защото нямам рецепта, а амбулаторен лист с назначеното лекарство.
  2. 2020.03.20 | 21:22
   Просто тези които имат рецепта или лекарства отпуснати за 1 месец няма да им се налага да търсят лекар, а ще ползват това което им е изписано вече. Тоест няма да им изтичат рецептите.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Лекарства

още

Анкета

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Избрано от Интернет