Депутатите допълниха санкциите при неизпълнение на противоепидемичните мерки

  • 20 март 2020 20:49

  • 2962
  • 0
Депутатите допълниха санкциите при неизпълнение на противоепидемичните мерки
© Булфото

Парламентът допълни санкциите в Закона за здравето при неизпълнение на противоепидемичните мерки.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Това стана с приемането на второ четене на текстове от законопроекта за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. Който наруши или не изпълни въведените противоепидемични мерки, освен ако деянието съставлява престъпление, ще се наказва с глоба в размер на 5 000 лв., записаха депутатите. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, ще се налага имуществена санкция в размер на 15 000 лв. Нарушенията се установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директорите на регионалните здравни инспекции, от директорите на областните дирекции на МВР или от кметовете на общини.

Ще се покрива 60% от размера на осигурителния доход на лицата, чиито доходи са засегнати от извънредното положение

Противоепидемичните мерки могат да включват и временно ограничаване на придвижването на територията на страната, прие парламентът. Контактно лице на болен от заразна болест, което откаже извършването на изследване с цел установяване на носителство на заразна болест, ще се наказва с глоба от 50 до 500 лв.

Заповедите за организационно и финансово подпомагане за извършване на дейности по асистирана репродукция продължават действието си по време на извънредното положение и шест месеца след неговата отмяна, записаха депутатите, информира БТА.

Аптеките ще могат да отпускат лекарства само с рецептурна книжка без рецепта

Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чийто срок изтича по време на извънредното положение, продължават действието по време на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна. Срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, също се удължава служебно от НЗОК за времето на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
2962 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини