ЕК инвестира 77 млн. евро в по-добро управление на отпадъците в България

  • 20 март 2020 13:52

  • 343
  • 1
ЕК инвестира 77 млн. евро в по-добро управление на отпадъците в България
© Pixabay

Европейската комисия одобри инвестиция от над 77 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие за модернизиране на интегрираната система за управление на отпадъците в град София. Това съобщиха от ЕК.

Инвестицията ще подпомогне изграждането на високоефективно съоръжение, което ще произвежда едновременно топлинна и електрическа енергия на базата на гориво, получено от негодни за рециклиране битови отпадъци. Благодарение на чистите и авангардни технологии процесът, известен още като „когенерация“, ще предостави на жителите на българската столица по-добър достъп до енергия на достъпни цени, като същевременно ще опазва околната среда.

МОСВ: В ТЕЦ "Бобов дол" не са получавани отпадъци от Италия

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви: „Намаляване, повторно използване, ремонтиране, рециклиране, оползотворяване и обезвреждане: тази инвестиция е в съответствие с Рамковата директива на ЕС за отпадъците и е от съществено значение за една модерна, ефективна и устойчива система за управление на отпадъците в София“.

Според изчисленията след изграждането на съоръжението то ще има капацитет за производство на приблизително 55 мегавата (MW) топлинна енергия и 19 мегавата електрическа енергия. Това означава топлинна енергия за 40,000 души и електричество за 30,000 души.

Инсталациите за изгаряне на отпадъци да минават през задължителна процедура по ОВОС, прие на първо четене парламентът

Този проект представлява заключителната, трета фаза от програма за управление на отпадъците, която има за цел намаляване на въздействието на отпадъците върху околната среда, подобряване на рециклирането и стимулиране на инвестициите в управлението на отпадъците в София. България е получила общо 204 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие за два програмни периода — 2007—2013 г. и 2014—2020 г.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
343 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.03.20 | 14:07

1
Няма да стигнат - гарантирано от ГЕРП-РЪЦ

Добави коментар

Водещи новини