Инсталациите за изгаряне на отпадъци да минават през задължителна процедура по ОВОС, прие на първо четене парламентът

  • 26 февруари 2020 11:58

  • 201
  • 0
Инсталациите за изгаряне на отпадъци да минават през задължителна процедура по ОВОС, прие на първо четене парламентът
© Булфото (архив)

Инсталациите за изгаряне на опасни и неопасни отпадъци ще минават през задължителна процедура по оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/, прие на първо четене парламентът. Депутатите одобриха със 120 гласа "за" и 1 "въздържал се" промени в Закона за опазване на околната среда, внесени от ГЕРБ.

С измененията се предлагат по-строги изисквания към всички дейности по изгаряне на опасни и неопасни отпадъци, включително и по отношение на експерименталните инсталации. Новите текстове гарантират, че всички инсталации, изгарящи отпадъци, независимо дали са опасни или неопасни, включително и при експериментално изгаряне ще преминават през задължителна процедура по ОВОС, посочват вносителите от ГЕРБ.

Председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева /ГЕРБ/ обясни, че в момента се предвижда задължителна процедура по ОВОС за инсталации, които изгарят над 100 тона на ден, а за тези, които изгарят до 100 тона, се изисква преценка. Тя посочи, че до момента е имало десет процедури за преценка дали е необходима процедура по ОВОС и те са приключили със становище, че не е необходима такава. Искаме да гарантираме, че когато става въпрос за изгаряне на отпадъци, трябва да бъде приложена най-тежката процедура по закона - дълбок ОВОС, коментира Василева. По думите й това е очакването на обществото във връзка с притесненията от последните месеци.

Депутатите обсъждат законови промени за изгарянето на отпадъци

Атанас Костадинов /"БСП за България"/ изрази принципната подкрепа на БСП за предложението на ГЕРБ. Той обаче коментира, че измененията затягат законодателството по отношение на превантивния контрол, но България има проблеми с реалния контрол. Костадинов призова промените да не важат само за нови инсталации.

Ерджан Ебатин /ДПС/ каза, че ДПС ще подкрепи предложенията за затягане на контрола върху определени инвестиционни намерения. Според него трябва да има изпреварващ контрол преди да се стигне до проблемни ситуации.

Колегата му Джевдет Чакъров /ДПС/ коментира, че не бива да се очаква тези промени да бъдат панацея. Той подкрепи съображенията, че и сегадействащите инсталации за изгаряне трябва да бъдат приведени в съответствие с изискванията, най-вече относно филтрирането на вредни емисии. Чакъров апелира за строг контрол на вноса още на границата, на морските пристанища. Той поиска и регистър на всички горивни инсталации и най-вече по отношение на филтриращите елементи.

Последвайте канала на

Novini.bg
201 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини