България прие Национален план за действие относно жените, мира и сигурността

  • 18 март 2020 13:15

  • 1551
  • 1
България прие Национален план за действие относно жените, мира и сигурността
© Novini.bg

Министерският съвет прие Национален план за действие относно жените, мира и сигурността за периода 2020-2025 г.

В документа са разписани дейностите, които следва да бъдат реализирани за конкретния период, отговорните органи, източниците на финансиране и сроковете за изпълнение на тези дейности, както и индикаторите за изпълнението им. В проекта са предложени институционални и организационни мерки, мерки за обучение и квалификация, мерки за защита, възстановяване и реинтеграция, мерки за популяризиране на темата.

Насърчаването на ефективното участие на жените в усилията за постигане на мир е приоритет за ООН, формулиран чрез единодушното приемане на резолюция 1325 относно жените, мира и сигурността от Съвета за сигурност на ООН на 31 октомври 2000 г. Това е първият международен документ, който свързва пряко ролята на жените в процесите на предотвратяване и разрешаване на конфликти и изграждане на мира.

ООН: Човешките права са обект на посегателство

България като съавтор на тази Резолюция придава приоритетно значение на въпросите, свързани с равнопоставеността на половете във всички области на обществено-политическия, икономическия и социалния живот, в това число и в общите усилия на национално и международно равнище в полза на изграждането и укрепването на международния мир и сигурност.

Република България е 83-тата държава-членка на ООН, която разработи такъв документ, изхождайки от активната си политика в сферата на правата на човека. Този документ допълва усилията в национален аспект за овластяването на жените и тяхната по-активна роля по въпросите на мира и сигурността.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1551 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Габриел

2020.03.19 | 09:07

1
Аз откога ви говоря за новите технологии, от миналата година, зимата на 2019, когато много хора изведнъж отимаха суха кашлица, която не се лекуваше с нищо. Откога говорим за края на европейските проекти, 2020-21, ама вие не вярвате. И добре правите! Великият пример ви извиси до върховете на падението, нищетата и леталния изход. Как да не е планирано всичко! Ей, хора, осъзнайте се. Държавата няма как да ви помогне!

Добави коментар

Водещи новини