Наказанията за медици да отпаднат от Закона за извънредните мерки, настоява Дариткова

  • 18 март 2020 10:59

  • 1628
  • 8
© Булфото (архив)

Намираме се в необичайна ситуация от гледна точка на мерките, които трябва да предприемем. Днес трябва да бъдем особено отговорни и солидарни, защото за първи път имаме обявено извънредно положение. Това каза преседателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова по време на обсъждането на Закона за мерките по време на извънредно положение.

Мисля, че никой не изказва несъгласие с належащите мерки, които трябва да се въведат. Това на този етап е единственият доказан механизъм да се спре разпространението на инфекцията, да се предотвратят леталните изходи. На първо място трябва да поставяме опазването на живота и здравето на гражданите и този закон да даде възможност правителството да приведе предписанията на кризисния щаб в рамките на нормативната уредба. Искаме всички детайли и възможни предизвикателства да бъдат описани в конкретни текстове. Нека солидарно и отговорно да приемем на първо четене този текст, да определим един максинално кратък срок днес - до 18 часа днес, за предложения преди второ четене и да създаем работна група, в която да бъдат обсъдени всички хипотези, защото те могат да бъдат променени всеки момент. Нека да се съберем, да разгледаме предложенията и да търсим решение, което е максимално приемливо. Особено важно е в тази ситуация да бъдем отговорни, солидарни и да не търсим политически пристрастия, подчерта Дариткова.

Законът за мерките при извънредното положение влиза в пленарна зала

Искам да изтъкна и един конкретен текст, който настоявам да отпадне - това е промяната в чл. 141 от Наказателния кодекс. В този момент категорично трябва да разчитаме на морала, съзнанието и високата отговорност на всички медици. Смятам, че всички единодушно и солидарно тук ще гласуваме за това този текст да отпадне, заяви тя. (Припомняме, че в проектозакона се предвиждат наказания за лекари, които откажат лечение без основателна причина - между една година пробация и глоба между 300 и 1000 лева - б.р.)

Искам да призова отново да бъдем конструктивни, отговорни и дисциплинирани и да се справим със законодателната рамка, която да даде възможност България да се справи с епидемията, завърши председателят на ПГ на ГЕРБ.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1628 8

Коментари 8

Добави коментар
наблюдател

2020.03.18 | 11:24

1
Тази крава нали каза преди седмица, че бунтуващите се медицински сестри били с психични отклонения !!! Сега с какви очи коментира влошената ситуация и нуждата да опре до услугите на същите тези всеотдайни медицински сестри?
нормален човек

2020.03.18 | 12:34

8
Докторите/ите не е необходимо да изглеждат като манекени/ки , а да имат мозък !!!!!! И го имат мнооооооого повече от теб ! Щом докторът е крава - лекувай се сам ,не го търси за помощ !!!! А за сестрите : не ги слагайте под общ знаменател , всеки човек е различен .......

2020.03.18 | 11:42

2
Тя е ЛЕКАР а НЕ крава
ДАНО ВИРУСА

2020.03.18 | 12:34

7
ИЗТРЕПЕ ВСИЧКИ ГАДНИ ТРОЛОВЕ НА СВИНСКИЯ САЙТ. ДА ИМА ,НЕЩО ПОЛОЖИТЕЛНО ОТ ЦЯЛАТА РАБОТА.
Пунта Мара

2020.03.18 | 12:06

6
А,кога "депутатите" ни ще бъдат ИЗРИТАНИ ПРЕЗ СТОЛ от "парламента"?!
Българин

2020.03.18 | 12:06

5
Дариткова върти опашката ! Язък че е медик!
Ерни

2020.03.18 | 11:46

4
До наблюдател...5те, сестри платени от Манолова се изпокриха, ДЕ ГИ, разбира се, че са психо и терористки
БОЙКА ОТ ПЕРВАЗА - ХУНТА

2020.03.18 | 11:44

3
ГЛОБА ВЕДНАГА ..ТЯ Е ДИЗЕРТЬОР ..,КАКТО И ДРУГИТЕ 5 МЕД СЕСТРИ ОТ ПЕРВАЗА !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини