Хасан Адемов обясни на кои групи хора работодателят няма право да отказва платен годишен отпуск

  • 18 март 2020 10:47

  • 1695
  • 3
Хасан Адемов обясни на кои групи хора работодателят няма право да отказва платен годишен отпуск
© Булфото (архив)

Работодателят няма право да отказва платен годишен отпуск на 6 групи уязвими хора. Това каза председателят на социалната комисия в парламента и депутат от ДПС Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва по време на обсъждането на Закона за мерките по време на извънредно положение.

Няма по-надежден и по-ефективен начин от социалната изолация да се справим с този проблем. Тази идея минава през почти по-голямата част от текстовете на законопроекта. Другият принцип е, че всички мерки минават през законодателни решения. Нашият председател г-н Карадайъ миналата седмица, когато се установяваше извънредното положение, заяви, че дори и в условия на извънредно положение, парламентът е конституционния орган и България продължава да бъде парламентарна република. Това означава, че всички законодателни решения минават през Народното събрание, допълни Адемов.

По думите му общата философия на законопроекта е разположено в полето на солидарността. Тъкмо в полето на солидарността трябва да се споделя отговорността между държавата и нейните институции, като започнем от фондовете на ДОО, от НЗОК, минем през държавния бюджет и не на последно място през европейската солидарност, да търсим споделяне на отговорност между държавата, работодатели, работници и служители и европейска солидарност, изтъкна Адемов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Законът за мерките при извънредното положение влиза в пленарна зала

Председателят на социалната комисия уточни, че когато става въпрос работодателят да възложи ползването на платения годишен отпуск, има и реципрочна мярка. Тя е за бременните и напреднал стадий инвитро. Реципрочната мярка е за шест групи уязвими лица, които в условия на криза могат да поискат от работодателя ползването на платен годишен отпуск и той няма право да им откажа. Аз си позволявам да предложа към тази мярка и работниците и служителите, които са на възраст над 60 години. Те са уязвимата група и биха могли да се възползват от това право да ползват платен годишен отпуск, посочи Хасен Адемов.

По думите му най-важното решение е за компенсиране доходите на работниците и служителите. Обезщетенията при преустановяване на работа. Едната хипотеза, когато предприятието е в списъка. Тук не е отбелязано, но трябва да се отбележи кои са дейностите и предприятията, които ще бъдат затворени. Когато това е така, законопроектът предлага работници и служители да имат право на обезщетение 50 % от брутната работна заплата, каза още Адемов, като добави, че според него няма нужда от този текст и посочи, че другият подход е да се компенсират с 60%.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1695 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Stamatis

2020.03.18 | 11:34

3
Да де, но кой ще следи за това. тези от охрана на труда или там както се казва агенцията, на които нито им пука, нито някой ги бръсне за слива по места!
шашкъни

2020.03.18 | 11:22

2
почетния председател да не стана и вирусолог, и пак да лапне милионка консултантски!!?!?

2020.03.18 | 11:18

1
Товапрекъсване се прави за здравето на работниците Никакви обезщетения.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини