Бизнес и синдикати с общо отворено писмо до Бойко Борисов заради решение на парламента

  • 28 февруари 2020 15:12

  • 1420
  • 3
Бизнес и синдикати с общо отворено писмо до Бойко Борисов заради решение на парламента
© Булфото (архив)

Четирите работодателски организации, обединени в АОБР, и двата синдиката, КНСБ и КТ "Подкрепа", изпратиха отворено писмо до министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.  

То е относно отхвърляне на законопроект за компенсиране на индиректни разходи за въглеродни емисии в цената на електрическата енергия, съобщиха от пресцентъра на КРИБ. Публикуваме писмото без редакторска намеса:

"УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ,

На 26 февруари 2020 г. представители на бизнеса и синдикатите присъстваха на безпрецедентно единство между депутати от управляващи и опозиция за приемане на АНТИевропейски политики и законодателни решения. Членовете на Комисията по икономическа политика и туризъм към НС участваха в добре проведен „спектакъл” и в рамките на минути вкупом гласуваха „въздържал се” и отхвърлиха законопроекта на МС за предоставяне на държавна помощ, макар и символична по размер (33 млн. лв./год.), за компенсиране на индиректни разходи за емисии в цените на електрическата енергия в резултат от европейските политики по промени в климата.

Домусчиев: Мафия има и в енергетиката. Прокуратурата да намери време и за нея

Този неотговарящ на европейските политики и практики акт говори за:

- незачитане на европейското законодателство;

- неинформираност относно практиката по прилагане на схемата от страните-членки;

- недооценяване или липса на информация за структурата на икономиката и високия принос на енергоинтензивните индустрии в показателите на страната;

- липса на национален подход и визия за устойчиво развитие на основни сектори с огромно значение за суровинната независимост на ЕС при прехода към нисковъглеродна икономика, особено в енергетика и транспорт;

- лош сигнал към големи чужди стратегически и национални инвеститори, влизащи в обхвата на допустимите за подпомагане сектори.

Тези инвеститори промениха облика на българската икономика и днес на индустриалната карта на Европа сме на първо място по производство на калцинирана сода, на второ по производство на мед, на седмо по добив на олово, имаме позицията на регионален лидер за алуминиеви и медни профили, включително за автомобилната индустрия.

АИКБ: Цената на електроенергията в България е най-висока в целия ЕС

Решението на депутатите за минути превърна в „отпадък” разработката на проект, подкрепен от всички заинтересовани министерства и работодателски организации. Управляващите отхвърлиха собствения си проект. Логичен е въпросът за мотивите, обединили парламентарния икономически елит. Може би:

- Страх от обществена реакция на неверни, манипулативни и безотговорни твърдения в медиите за ръст в цените на електроенергията, породени от прилагане на законопроекта, останали без отговор от компетентните страни.

- Прехвърляне на отговорност за ръста в цените към бизнеса и отклоняване на обществените нагласи от реалните причини.

Каквито и да са мотивите, последиците са едни - унищожаване потенциала на българската индустрия, намаляване на нейната конкурентоспособност, преместване на производства, спад в инвестициите, влошаване на социалните придобивки и разходите за труд.

Бизнесът се срещна с министър Теменужка Петкова заради цената на тока

За допълнително изясняване на нашата позиция, както и за да обсъдим националните интереси и политики в индустрията настояваме за среща с Вас, по време на която ще Ви запознаем и с ролята на тези индустрии в изпълнението на Европейския зелен пакт като основни доставчици на суровини за постигане на нисковъглеродна икономика".

Последвайте канала на

Novini.bg
1420 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Аз

2020.02.28 | 16:40

1

Що за наглост?! Бедните да плащат за това, че вашите заводи консумират еленергия?! Ами ще не направите нещо за намаляване на консумацията на енергия от вашите заводи?! ЕС даже ще ви плати за това!

По-лесно

2020.02.28 | 18:56

3

е да нарежеш фабрика на скрап отколкото да инвестираш в нови технологии,машини....

Ами да,

2020.02.28 | 18:55

2

Вальо Топлото го оправдаха,Р.Овч. го наградиха с държавна служба,Кадиев напусна парламента за да си въртял свободно бизнеса.....ами за това ще ни е скъп тока.Защото червената мафия го държи...

Добави коментар

Водещи новини