АИКБ: Цената на електроенергията в България е най-висока в целия ЕС

Бизнесът и властта отново ще се срещнат в началото на март по темата с цената на електроенергията за индустрията в България.

"АОБР след втората среща с министъра на енергетиката ще вземе своето решение как да продължим по-нататък - дали по пътя на разговорите или чрез други по-радикални стъпки. Те включват и протестни действия, каквито имаше преди няколко години", предупреди председателят на АИКБ Васил Велев, цитиран от "Дарик".

Красимир Дачев: Кирил Домусчиев е на 100% прав, че има мафия в енергетиката

Пред журналисти той обясни, че на предната среща в средата на февруари са били набелязани над 20 мерки, които ще подлежат на разглеждане следващите дни.

"Тази тема е много важна, тъй като цената на електроенергията е най-висока в целия ЕС, без да броим доплащанията, които правим като такси задължение към обществото за неправомерната държавната помощ за централите в Маришкия басейн. Освен ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3, се добавя и ТЕЦ 2, чрез решението на парламента. Правилният начин е да се развалят договорите за неправомерна държавна помощ, да се одобри механизъм за капацитет и да се проведе търг - които централи дадат по-добри цени, те ще получат тази ограничена държавна помощ. В такъв случай цената би била конкурентна", посочи Васил Велев.

Според него другата важна задача е либерализацията на пазара, което е необходимо условие да се одобри този механизъм и да се проведат тези търгове.

"В това отношение ние подкрепяме ускорена либерализация на пазара, съпроводена с обединяване на пазара, свързването ни с околните пазари на дълбочина с европейския пазар, така че местни играчи да не манипулират нашия пазар, което в момента се случва. Тези играчи са както е от БЕХ, така и големи търговци в частния сектор", обясни Велев.

Днес АИКБ организира среща с браншовите организации на тема "Актуални възможности и необходими действия в подкрепа на българския бизнес". В нея участват представители от министерството на образованието, на икономиката, на труда и социалната политика.

Бизнесът: БЕХ е монополист при предлагането на електроенергия и затова в България се плаща най-висока цена за ток

"Една от важните теми е недостигът на човешките ресурси – подкрепа за реформите в образованието, висшето образование, подкрепа за активните действия на пазара на труда по облекчаване на трудовата имиграция. Агенцията по заетостта от износител на човешки ресурси, трябва да се превърне във вносител. Нееднократно сме били камбаната, че всяка година губим по 50 000 души на пазара на труда по демографски причини. Този недостиг не може да се компенсира само с повишаване на производителността. Всички в ЕС, освен нас, са предприели активни стъпки за облекчаване на процедурите за трудова имиграция. Искаме точно това, да приложим добрите практики у нас", коментира Васил Велев.

Коментари

 1. 2020.02.21 | 20:27

  Ами кажи защо, след като АЕЦ-а в козлодуй продава на ниска цена, ха ха ха, кажи ква е цената на аеца, и ква е на всяка централа поотделно, да видят хората, отде им идва

  1. 2020.02.22 | 17:27

   То се знае защо циганите не плащат ток,вода,данъци...Знаят се и "посреднициге" за прекупуване и препродажба на тока.Знае се и какъв е бизнеса на червения депутат който напусна парламента именно заради бизнеса си.

 2. 2020.02.22 | 05:44

  ЗНАЕТЕ НА КОЙ ТРЯБВА ДА БЛАГОДАРИТЕ.ПОДСКАЗВАМ С ВЪПРОС ,КОЙ НИ УПРАВЛЯВА ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ?

 3. 2020.02.21 | 23:31

  Най-богатите в ЕС сме ,за това трябва да плащаме ,най-високи цени за всичко !
  Позор

 4. 2020.02.21 | 21:44

  другари "бизнесмени" и без пари да ви я дават електроенергията пак няма да ви хареса - защото ПОДЛУДЯХТЕ ДА ГРАБИТЕ МИЛИОНИ - и ВИНАГИ лъжете, че все сте пред фалит

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет