Румен Радев удостои посланика на Молдова с орден "Мадарски конник" - първа степен

  • 27 февруари 2020 12:12

  • 211
  • 1
Румен Радев удостои посланика на Молдова с орден "Мадарски конник" - първа степен
© Пресцентър Президентство

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на удостои молдовския посланик у нас Щефан Горда с орден "Мадарски конник" - първа степен, за приноса му за укрепването и развитието на отношенията между България и Молдова.

В приветствието си президентът Радев посочи, че приятелските връзки между двете страни се основават както на силните исторически, културни и религиозни връзки, така и на наличието на над 60-хилядната българска общност в Молдова, която е и важна интегрална част от молдовското общество. Държавният глава благодари на посланик Горда за усилията му за решаване на проблемите на българското национално малцинство и за подкрепата му на българските усилия за запазването на Тараклийския държавен университет като стожер на българщината в Молдова.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на отбеляза още, че в рамките на мандата на посланик Горда политическият диалог между Молдова и България продължи да се развива във всички направления от взаимен интерес. Развиват се и търговско-икономическите отношения в рамките на възможностите на двете страни, като беше направено всичко възможно за преодоляване на спада в стокообмена, посочи Радев. България се запази като водеща дестинация за молдовските туристи. Продължи да се развива интензивно сътрудничество между двете страни в образованието, науката и културата.

Румен Радев ще удостои молдовския посланик у нас с орден "Мадарски конник" първа степен

Посланикът на Молдова Щефан Горда отбеляза подкрепата на България по пътя на европейска интеграция на Молдова. Молдова наистина се нуждае сега от братското рамо на България и по-специално от тази подкрепа има нужда българският етнос, който е около 2 процента от населението на страната, каза посланикът.

Той благодари за помощта на България за университета в Тараклия, който е единственият български университет зад граница. Посочи също, че около 300 молдовски студенти получават стипендии от българската държава и учат в български университети. Щефан Горда отбеляза и подписаното споразумение за трудова миграция, което предлага необходимата свобода за гражданите и бизнеса, както подкрепата на България по линия на помощта за развитие за изграждане и допълване на институционалния капацитет на Молдовския дипломатически институт.

Посланик Горда, който е учредителен член на Клуба на посланиците, които говорят български език, каза още в приветствието си, че мотивацията да говори този красив език има обяснение и се нарича уважение и любов към хилядолетната българска история и цивилизация.

Последвайте канала на

Novini.bg
211 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЕЛЕКТPА

2020.02.27 | 12:32

1

Кауня се е преуморил от работа.

Добави коментар

Водещи новини