Президентът Радев: Кипър е наш важен икономически и търговски партньор

  • 26 февруари 2020 11:19

  • 229
  • 3
Президентът Радев: Кипър е наш важен икономически и търговски партньор
© Прессекретариат на президента

Оптимист съм, че общата ни цел да задълбочим сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката и туризма, и да развием нашата свързаност, изглежда все по-постижима. Кипър е наш важен икономически и търговски партньор, заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на откриването на Българско-кипърски бизнес форум в София, в рамките на посещението на президента Никос Анастасиадис у нас.

Въпреки някои колебания през последните години, имаме устойчив ръст на двустранния стокообмен. Но трябва да бъдем реалисти, Кипър заема 34-то място в нашия внос, и същото в износа ни. Това е далеч под потенциала на двете страни, далеч от състоянието ни на членове на едно общо икономическо пространство със свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали, заяви президентът Радев.

Радев: С президента на Кипър поддържаме усилията за бюджет, гарантиращ икономическото и социалното сближаване в ЕС

Този форум е важна стъпка в посока на задълбочаване на сътрудничеството, да повишим не само стокообмена, а да гледаме отвъд стандартната търговия - към съвместни предприятия, към съвместно излизане на трети пазари, към съвместна разработка на нови технологии, защото бъдещето на ЕС, условието за успех на всяка една държава в "Зелената сделка", е да разработва нови технологии, добави държавният глава. Той напомни и че Кипър е важен инвеститор у нас. Приветстваме винаги с "добре дошли" кипърския бизнес в България и се надяваме, че този форум ще даде още по-добра представа за възможностите на България за съвместно производство, за нови проекти, каза Радев.

Президентът изтъкна, че в България бурно се развива финтех индустрията, страната ни вече е водеща в региона на Източна Европа по брой компании и по същността на проектите, които се развиват тук. Изграждаме и устойчива стартъп екосистема и това се признава навсякъде. България предлага редица предимства - не само като стабилност на финансовата макрорамка, но и като едни от най-ниските данъци, и квалифицирана работна ръка, каза Радев, който даде за пример отличните отношения на най-високо политическо ниво и връзките между двата народа като фактори за задълбочаване на двустранното бизнес сътрудничество.

"Кипър остава един от големите инвеститори в България, тези инвестиции надхвърлят 2 млрд. евро. Съществени перспективи има в областта на туризма, където се регистрира ръст на туристическия обмен и в двете посоки. Числата биха могли да бъдат по-високи, но смятам, че ще постигнем целта за увеличаване на туристическия поток в двете страни", заяви от своя страна президентът Никос Анастасиадис.

Борисов и кипърският президент обсъдиха коронавируса и енергийните проекти

Големи са и перспективите за развитие в търговията, посочи Анастасиадис, който заяви, че възможностите на двустранното сътрудничество не се изчерпват със споменатите сектори, а включват и енергетиката, търговското корабоплаване, образованието и иновациите.

Анастасиадис изтъкна предимствата да се прави бизнес в Кипър. В присъствието на двамата президенти бяха подписани три документа - споразумение за сътрудничество между двете търговско-промишлени палати; споразумение за сътрудничество между палатите в областта на разрешаването на търговски спорове, както и меморандум за разбирателство между двете съвместни бизнес асоциации.

И Караянчева ще се срещне с президента на Кипър

Последвайте канала на

Мая Йорданова
229 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.02.26 | 16:29

3

Фатмака взе от всичко да разбира

2020.02.26 | 12:53

2

Кой те пита,фатмак??И заради офшорните пари си такъв едничък??

2020.02.26 | 11:33

1

БЛИЗАНЕТО НА ГРЪЦКИ ЗАДНИЦИ НИКОГА НЕ Е ПОМАГАЛО.

Добави коментар

Водещи новини